Afbeelding
Foto: Stadhuismuseum Zierikzee

Zomerexpo in Stadhuismuseum

Zierikzee - Het Stadhuismuseum in Zierikzee zet deze zomer onder de titel Naar buiten met Breetvelt het werk van de Zierikzeese hoofdonderwijzer meester Gerrit Hendrik Breetvelt centraal. In 2021 is namelijk het 125ste geboortejaar van meester Breetvelt.

Meester Breetvelt woonde met zijn gezin in Zierikzee waar hij allerlei maatschappelijke en culturele activiteiten organiseerde. De speeltuin in de Zierikzeese wijk Malta is zelfs naar hem vernoemd. Naast hoofd van de Openbare Lagere School in Zierikzee was hij een begenadigd en fanatiek (amateur)kunstschilder. Zijn passie voor schilderen en aquarelleren ontstond tijdens een opleiding tot leraar tekenen aan de Kunstacademie in Rotterdam.

Overzichtstentoonstelling

Het Stadhuismuseum en het Zeeuws Archief Zierikzee hebben schilderijen en tekeningen van Breetvelt in collectie. Veel inwoners van Schouwen-Duiveland hebben ‘een Breetvelt’ in huis. Aangeschaft ter gelegenheid van hun huwelijk of als herinnering aan een andere speciale gebeurtenis. Breetvelt zelf schonk regelmatig een schilderij als dank voor bewezen diensten, uit vriendschap of waardering. Maar een overzicht van zijn oeuvre was er tot nu toe nog niet. Het Stadhuismuseum heeft de afgelopen maanden de medewerking van het publiek gevraagd voor de samenstelling van dat overzicht van werk van Gerrit Hendrik Breetvelt.