Denise laat haar kookkunsten zien
Denise laat haar kookkunsten zien Foto: Privébezit

Ze kennen elkaar al twintig jaar: Astrid en Denise werken nu ook samen aan bijzonder kunstproject

Oude Tonge – De een is videokunstenares, de ander kok. Astrid van Nimwegen en Denise van Ierssel kennen elkaar al twintig jaar en werken nu samen aan een bijzonder project voor het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Astrid van Nimwegen (35) uit Sommelsdijk, is al 12 jaar professioneel werkzaam in de kunst- en filmwereld. Na haar vele opleidingen aan diverse instituten, maakte zij met haar gelijknamig bedrijf, vooral videokunst en kortfilms over menselijke thema’s. Denise van den Ierssel (35) uit Oude-Tonge is bekend van haar bedrijf Van Land naar Pan. Ze kookt momenteel vooral voor de mensen thuis. Zij kookt op bestelling, met seizoengebonden, lokale biologische producten, zoveel mogelijk direct van de boer. Mensen kunnen bij Denise terecht voor alles wat met catering te maken heeft; tapas, barbecue schotels, meergangen diners, high teas/wines/beers, ontbijtjes en nog veel meer. Volgens afspraak wordt het eten bezorgd of door de mensen zelf bij haar thuis opgehaald, maar koken op locatie is voor haar ook geen probleem.

Kunstproject

Astrid werkt op dit moment aan kunstproject voor het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk waarbij zij onderzoekt wat de invloed is van crisis op de psyche van de mens en of hierin overeenkomsten te vinden zijn tussen de watersnoodramp en de corona-periode. Denise neemt de catering van dit project op zich en in ruil hiervoor maakt Astrid een professioneel promotie film voor ‘Van Land Naar Pan’.

Relatie tot natuur

Astrid heeft haar Masteropleiding in 2013 voltooid. Achtereenvolgens studeerde zij aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam in de richting Art & Design, Koninklijke Academie Schone Kunsten in Gent, haalde haar Bachelor Degree Beeldende Kunst aan de Kunstacademie AKV Sint Joost en haar Master Degree in Media design aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Verder werd haar werk vertoond in ruim 25 exposities en vele filmfestivals. Een kleine greep, bijvoorbeeld het IFFR in Rotterdam, Gemeente museum den Haag, Augmented Bodies in het Boerhave museum in Leiden, Ithaka in Leuven en nog veel meer. “Binnenkort exposeer ik met een van mijn oudere fotowerken langs de roltrappen in de Maastunnel in Rotterdam. Mijn werk onderzoekt vooral menselijke thema’s, onze existentiële angsten en onze relatie tot de natuur.”

Eerlijk eten

Denise heeft een praktijkgerichte koksopleiding bij 010 Horecaopleidingen in Rotterdam afgerond en werk fulltime aan haar cateringbedrijf. “Hierbij streef ik ernaar mensen op een betaalbare manier heerlijk, eerlijk, biologisch eten, zonder onnatuurlijke smaakmakers te serveren waarbij dieetwensen zoals vegetarisch of veganistisch geen enkel probleem zijn.” En ze vervolgt: “Door mijn eerdere opleiding in de medische biologie werk ik zeer secuur. Ik heb een aantal jaar als beleidsadviseur kwaliteit Arbo en Milieu gewerkt waardoor ik werken volgens normen en wetgeving heel belangrijk vind. Maar mijn passie is koken, waardoor ik eind 2018 heb besloten mijn droom te volgen en alle energie hierin te steken. Ik laat graag mijn fantasie spreken tijdens het koken.” Inmiddels heeft Denise een jaar in een restaurantsetting gewerkt, waarvan het grootste deel als chef-kok en veel ervaring opgedaan. Ze heeft aan meerdere grote catering opdrachten gewerkt en enkele aangenomen, daarnaast werkt ze in deze corona periode voornamelijk voor kleine gezelschappen.

Toekomstplannen

Op dit moment hebben de dames grote plannen voor de toekomst. “Een buitenbioscoop waarmee de kunst naar de mensen komt. Prachtige videokunstwerken geprojecteerd op de vrachtwagen van Astrid, waar mensen van kunnen genieten tijdens een diner, proeverij of tapas maaltijd. Dit kan op verschillende plekken en gelegenheden zoals bijvoorbeeld personeelsavondjes, bij opleidingen, kinderfeestjes, maar bijvoorbeeld ook voor een leuke avond op de camping.”

Door Koert Wijnands

Astrid legt alles op video vast