Lesly Wolters in een helaas nog stil zwembad
Lesly Wolters in een helaas nog stil zwembad Foto: SRGO

Sporthallen en zwembaden hebben het zwaar

Middelharnis – Lesly Wolters (52) is de man die alle sporthallen en zwembaden op Goeree-Overflakkee onder zijn hoede heeft plus een aantal dorpshuizen en dergelijke. Voorwaar een baan met inhoud. Maar wel eentje die behoorlijk pittig is in tijden als deze.

Lesly heeft vrij veel ervaring op het gebied van organiseren en was onder andere leidinggevende S&R in Rotterdam, Sportexploitatie Schouwen-Duivenland en adjunct-directeur IBIS in Bordeaux. Vanuit die banen heeft hij zijn roeping gevonden in de combinatie van sport en horeca. Toen hij begon in de Staver, was er een zeer groot tekort en grote gaten in de begroting. Zeer snel werd de vinger op de zere plek gelegd en langzaam maar zeker werden de tekorten minder. Hij heeft daartoe een bonusregeling in het leven geroepen. Zelf noemde hij die een bolusregeling. Bij iedere geslaagde bezuinigingsstap volgde er een rondje Zeeuwse bolussen. Zelf zegt hij hierover: “Het was met mijn IBIS achtergrond in het begin helemaal appeltje-eitje. En dat van die bolussen zal mijn Zeeuwse verleden wel zijn”.

Rampjaar

Sinds 2017 is de SRGO verantwoordelijk voor alle sportgebouwen van de gemeente. De taak van Lesly is dit allemaal draaiende te houden met zo min mogelijk verlies en naar de wensen van de klanten. Natuurlijk is het dit coronajaar ook voor de SRGO financieel een rampjaar. Zelf zegt hij daar over: “Bepaalde kosten zijn gewoon doorgegaan. “Mensen realiseren het zich niet, maar bijvoorbeeld het zwembadwater moet toch op 25 graden blijven. Te veel schommelingen zijn funest voor het gebouw en de apparatuur. De stookkosten blijven bijna gelijk”.

Toekomst

Lesly gaat verder: “De winst die we moeten maken zit hem vooral in de horeca. Zaalhuur is in feite niet genoeg om na afloop van een avond de boel schoon te maken. Maar het probleem is dat veel mensen in de laatste jaren anders zijn gaan sporten. Veel meer wandelen, hardlopen, fietsen en naar sportscholen. Dat zijn sporten die ook goed en gezond zijn en die kan je doen wanneer en hoe vaak je wilt. Dat kost ons als SRGO niet alleen bezoekers, maar vooral de horeca heeft daardoor een lagere omzet. Bovendien besteden vooral jongeren veel minder in de horeca”. Lesly hoopt straks weer normaal te kunnen gaan draaien na corona, op alle locaties en dus gewoon met drie zwembaden. “We zullen hierop inspelen met diverse vacatures op het gebied van zwemmen, sport en horeca.”

Door Koert Wijnands