Daisy de Boed
Daisy de Boed Foto: Privébezit

Daisy de Boed: 'Buurtpreventie werkt prima'

Oude-Tonge - Daisy de Boed (48) is vanaf de oprichting (2012) coördinator van de Buurtpreventie Oude-Tonge. Ze doet dat met heel veel plezier en op basis van vrijwilligheid, want beroepshalve werkt ze als voedingsassistente in het van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland en is ze werkzaam als allround medewerkster bij uitvaartverzorging van de Ven. Kortom, een bezige bij.

Menigeen vraagt zich wellicht af wat de buurtpreventie nu eigenlijk doet. Daisy schiet in de lach bij die vraag. Ze heeft die vraag al zo vaak gehoord en zegt dat je beter kan vragen wat ze niet doen. “We vangen zeker geen boeven, hoewel veel mensen dat wel denken. Wat we wel doen, is rondkijken of er geen inbraakonveilige situaties in het dorp zijn. Denk hierbij aan ladders die bij huizen aan de achterkant staan of hangen. Bij die mensen bellen we aan en leggen we uit wat daar het risico van is. De ladders kunnen gestolen worden, maar erger nog, ze kunnen ook gebruikt worden door inbrekers.”

Onveilige situaties

Verder wordt er gekeken naar ramen die open staan en waar inbrekers gemakkelijk naar binnen kunnen. Schuurtjes die niet op slot zijn en waar soms voor duizenden euro’s aan duur gereedschap of elektrische fietsen in staan. “Soms zien we iets wat in feite indirect geen buurtpreventietaak is, maar wel een onveilige situatie is of kan worden. Denk hierbij aan straatverlichting die het niet doet of stoeptegels die losliggen. Daar maak ik dan gelijk melding van.” Al die dingen helpen meer dan je zou denken, weet Daisy te vertellen. “In plaatsen waar buurtpreventie actief is, daalt het aantal inbraken. Het is een kleine moeite, maar echt zinvol.”

Aanmelden als vrijwilliger

Op de vraag of er veel vrijwilligers zijn, antwoordt Daisy: “Ja, maar nooit genoeg. We lopen zes keer in de week, steeds met twee mensen. De meeste leden lopen drie tot vier keer in de maand. Meestal ’s avonds een uurtje. Voordat ik het looprooster opstel, krijgt ieder lid een mail, zodat ze op kunnen geven welke dagen ze niet kunnen lopen. En daar wordt het rooster op aangepast om het voor iedereen leuk te houden.” Meer vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. “Eenieder kan zich aanmelden bij de gemeente of spreek een van onze leden aan als je ziet lopen met hun gele jassen/hesjes waarin ze duidelijk herkenbaar zijn of stuur een mail naar buurtpreventieoudetonge@gmail.com of ga naar goeree-overflakkee.nl en zoek bij ‘buurtpreventie’ naar je eigen dorpskern.”

Door Koert Wijnands