Afbeelding
Foto: Privébezit

Je hormonen de baas met Ingrid Wassenaar

Hormonen hebben een geitenwollensokken-imago maar Ingrid Wassenaar (34) voldoet totaal niet aan dat stereotype. De hormoontherapeut, orthomoleculair voedingstherapeut en gezondheidscoach gaat gekleed volgens de laatste mode, is een feestbeest pur sang en houdt ook gewoon van chocola.

Haaruitval, het wegblijven van menstruaties, een burn-out en twee hernia’s. Nog maar een paar jaar geleden bepaalden die klachten het leven van Ingrid. “Ik had allerlei klachten en werd continu van het kastje naar de muur gestuurd. Ik weet nog dat ze in het MCL tegen me zeiden: leer er maar mee leven.” Ze werd met de boodschap ‘u heeft slechte genen’ en een recept voor zware pijnstillers naar huis gestuurd. “Ik dacht: ik wil hier helemaal niet mee leren leven. Ik wil niet elke dag pijn. Ik was radeloos."

Hormonale afwijking

Als ze tijdens de zwangerschap van haar tweede dochter zwangerschapsdiabetes krijgt, is voor haar de maat vol. “Domme pech, kreeg ik te horen. Zoals zo vaak. Maar ik dacht: alles wat ik heb, is domme pech. Dat kan toch niet waar zijn?" Ze verdiept zich en stuit bij haar zoektocht op PCOS, een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft en er veel kans is op zwangerschapsdiabetes. Ik herkende me daar helemaal in.” Ze stort zich in de materie, volgt diverse studies, waarna alles op z’n plek valt.

Slechte eter

Ze vertelt over haar moeders zwangerschap, hoe misselijk ze was en hoe zwaar en stressvol de bevalling was. “Die stress in het lichaam van je moeder kan er voor zorgen dat je geboren wordt met een disbalans in je hormonen. Je cortisol is dan al verstoord, je bent gevoeliger voor stress, je darmflora kan anders zijn. Dat heeft allemaal invloed op de rest van je leven.” Ook was ze een slechte eter. “Ik lustte niks, vooral geen groenten. Nu weet ik dat voeding de basis is. Hoe gezonder je eet, hoe sterker je immuunsysteem.”

Zo krijg je weer zin

Horrorhormonen, zo noemt Ingrid ze ook wel gekscherend. Migraine, vermoeidheid, stemmingswisselingen, maar ook minder zin in seks zijn allemaal klachten die daar aan te wijten zijn. Het goede nieuws is dat die klachten grotendeels op te lossen zijn met een gezonde voeding of leefstijl. Ingrid neemt het libido als voorbeeld. “Daar is dopamine voor nodig. Als je veel stress hebt, gaat je dopamine naar beneden en automatisch ook je libido. Dopamine zit bijvoorbeeld in pompoen- en zonnebloempitjes en bananen, door dat te eten krik je je dopamine-niveau omhoog.” Zo heeft Ingrid dus talrijke huis, tuin- en keuken tips om je hormonen weer in balans te krijgen.

Symptoombestrijding

Het is geen abracadabra, stelt de goedlachse hormoontherapeut. “Door de supermarktindustrie en het gemak dat ze bieden met pakjes en zakjes zijn we, in ons stressvolle leven, vervreemd geraakt van wat gezond voor je is.” Daarbij is het jammer dat er vanuit de reguliere gezondheidszorg er weinig aandacht voor is. Te pas en te onpas wordt de pil of de spiraal voorgeschreven als oplossing. Ingrid vertelt over een cliënte, een vrouw in de overgang, waarbij de huisarts als oplossing voor hormonale klachten niet alleen adviseert het spiraaltje te laten zitten, maar bovendien de pil ernaast te slikken. “Dan ben je in de overgang, dus niet eens goed vruchtbaar en dat is wat ze doen. Symptoombestrijding. Gelukkig is er een omslag gaande en dus steeds meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde.”

Geen XTC nodig

Volgens Ingrid ervaren de meeste vrouwen na twee weken aanpassen van voeding en levensstijl al een verbetering in klachten. Wat dat betreft is Ingrid met haar stralende persoonlijkheid en ongekende enthousiasme het perfecte uithangbord voor haar bedrijf. Lachend vertelt ze: “Mensen denken altijd dat mijn leven extreem saai is en ik alleen maar quinoa en courgette eet. Maar ik vind dit eten lekkerder dan wat vroeger at, bovendien verkies ik deze manier van leven te allen tijde boven me altijd moe en akelig voelen.”