Afbeelding
Foto: Privébezit

De sporter en zijn club

Oude-Tonge - Het honk- en softbalseizoen staat voor de deur. HSV The Islanders uit Oude-Tonge is er klaar voor. De jeugd is volop in training en weet zich gevolgd door de senioren die langzamerhand alle honken weer gaan bezetten. Sanne Waldekker is al jarenlang honkvast lid en kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen.

HSV The Islanders is een kleine vereniging, telt honderd leden, draait goed en heeft een mooie uitstraling. "We vervullen een regiofunctie," ziet Sanne. "Want zoveel honk- en softbalverenigingen zijn er niet. Nogal wat leden wonen niet op Goeree-Overflakkee, zelf woon ik in Klaaswaal. The Islanders is een hechte, warme familieclub en daarom ben ik altijd naar Oude-Tonge blijven rijden. Je weet dat het er bij hoort. Bij het voetballen zie je dat ieder dorp op het eiland zijn vereniging heeft en de afstanden daardoor overzichtelijk blijven. Wij reizen naar Dordrecht, Zwijndrecht en Rotterdam voor onze wedstrijden."

Succesmomenten

De honkbalsport heeft het respect voor de scheidsrechter en de tegenstander hoog in het vaandel staan. "Zelf ben ik fanatiek en wil winnen," weet Waldekker. "Maar als vereniging richten we ons op gezelligheid, een goede sfeer en iedereen de kans geven om mee te doen. Het mooie van onze sport is dat iedere positie op het veld iets anders vraagt. Kun je hard lopen, kun je hard slaan of kun je goed vangen? Voor iedere speler is er een succesmoment te pakken. Beter nog, bij het honk- en softballen zal je nooit op één speler een wedstrijd winnen. Iedereen in het team draagt een steentje bij."

Jeugd

Het is voor HSV The Islanders een uitdaging om jeugd te vinden voor de van oorsprong Amerikaanse sport. "Daar moeten we echt ons best voor doen," ervaart de softbalster. "Vaak gaat iemand een sport beoefenen die een vriendje of vriendinnetje ook doet. Dan kom je al snel uit bij voetbal en denk je niet gelijk aan honkbal of softbal. Daarom geven we geregeld clinics of lessen op scholen om leerlingen enthousiast te maken." Verder richt de vereniging zich steeds vaker op de omliggende eilanden Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland en wist daar al diverse nieuwe leden op te pikken.

Door Gerard Vonk