Afbeelding
Foto:

Boek over de capitulatie in Zeeland in 1940

Op 26 april heeft Ton Goossens uit Aardenburg in eigen beheer het boek ‘Zeeland 1940, bewogen dagen van 10-27 mei’ uitgebracht. Een verslag over de militaire- en maatschappelijke gebeurtenissen in Zeeland vanaf de mobilisatie in 1939 tot het einde van 1940. De strijd tussen de Nederlandse, Franse, Engelse en Belgische strijdkrachten tegen de Duitse invaller staat hierin centraal.

Op 14 mei 1940 capituleerde het Nederlandse leger in de strijd tegen de Duitse aanvallers. In Zeeland ging de strijd verder omdat Franse en Engelse hulptroepen, als deel van een geallieerd plan er de strijd wilden voortzetten. In een latere fase werd een aanzienlijke Belgische troepenmacht op de linkerflank van hun verdediging in Zeeuws-Vlaanderen ingezet. Na een periode van onzekerheden en spanningen, 374 gesneuvelden, 84 omgekomen Zeeuwen en veel oorlogsschade was geheel Zeeland op 28 mei in Duitse handen.

Mobilisatie 1939

Vanuit een bedreigend wereldbeeld gaat de auteur inleidend in op het vooroorlogse Zeeland, waar vanwege de eilandsituatie, de bestuurlijke en maatschappelijke omstandigheden onderling niet met elkaar te vergelijken waren. Meer in detail worden de gebeurtenissen vanaf de mobilisatie in 1939 beschreven. Ook de onrust onder de lokale bestuurders en de bevolking. De beschrijvingen over de militaire gebeurtenissen in Zeeland gedurende de meidagen van 1940 geven antwoord op de vraag hoe het mogelijk was dat een numerieke meerderheid verdedigers het veld moest ruimen voor een aanvallende absolute minderheid.

Thema’s

Na onderzoek in Duitse, Franse, Belgische en Nederlandse archieven en militaire archiefbewaarplaatsen kreeg Goossens inzicht en samenhang. Door de veelheid aan authentieke informatie was het echter noodzakelijk om vanwege de leesbaarheid de gebeurtenissen thematisch te beschrijven. Zo mogelijk per regio. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld het thema ‘Tholen’, de ‘Zanddijkstelling’ of ‘Oost-Zeeuws-Vlaanderen’ als een afgebakend geheel en in perspectief te lezen. Daarnaast bestaan specifieke thema’s zoals ‘Bondgenoten’, ‘Geneeskundige zorg’ en de ‘Bevolking op drift’; de evacuatie van de Bevelanders ingevolge de Conventie van Genève. Een aantal gebeurtenissen zijn in samenhang beschreven zoals bestuurlijke maatregelen, de hulpverlening, de luchtbeschermingsdienst, enzovoorts. Voor het opzoeken daarvan is de geografische index te gebruiken.

Verwerking

Na een periode van traumatische onzekerheden werd gecapituleerd en begon een moeizame periode bij het verwerken van persoonlijk en materieel verlies. Daarover wordt tot eind 1940 completerend gepubliceerd, inbegrepen onderwerpen zoals de juridische afdoening vanwege begane militaire misdrijven, het regionaal bestuur onder curatele en de economische opleving overal in Zeeland. Het boek telt ruim 500 pagina’s en is te bestellen via www.zeeland1940.com Voor meer informatie kun je contact opnemen via e-mail tongoossens@zeelandnet.nl