Afbeelding
Foto: Streekmuseum Goeree Overflakkee

Ontdek het eiland met het
Streekmuseum!

Middelharnis - We zitten inmiddels ruim een jaar thuis door de coronapandemie. Een jaar waarin leuke dingen vrijwel niet zijn toegestaan zodra het een evenement wordt genoemd. Maar er is genoeg leuks dat je wél kunt doen. Dat thuiszitten is namelijk echt niet nodig!

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee nam de touwtjes afgelopen zomer al in handen. En die hebben ze ook niet meer losgelaten. Zo begon het met een autopuzzeltochten door de gemeente. Een route voor de westkant en een route voor het oosten van het eiland. Aan de hand van vragen word je zo het hele eiland over gestuurd. Leerzaam en ontzettend leuk en je komt op plekken waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden!

Maar het Streekmuseum ging verder!

Wandelpuzzeltochten

De routes van Oost en West waren gemaakt voor de auto. Misschien dat de actieve fietser het ook nog zou halen, maar het zijn routes van zo’n 40 tot 50 kilometer. Dan moet het wel echt een prachtige dag zijn als je dat op de fiets wilt doen. Met de auto dus, nog steeds even leuk! Maar misschien heb je geen auto tot je beschikking en zoek je juist iets dichter bij huis. Geen nood, ook daar heeft het museum wat op bedacht.

Met de wandelpuzzeltochten kun je elk dorp op het eiland individueel gaan ontdekken. Met een thema per dorp blijft elke tocht weer nieuw en anders. En elk dorp heeft twee routes van ongeveer anderhalf uur. Dat kan natuurlijk aan één stuk door, maar je kunt ook twee aparte dagen uitkiezen om het uitstapje te verdelen.

Alle dorpen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle dorpen een eigen wandelpuzzeltocht krijgt. Dat begon met Middelharnis en Sommelsdijk. Inmiddels zijn ook Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge aan dat rijtje toegevoegd. Je kunt ook Stad aan ’t Haringvliet en Herkingen gaan ontdekken en de laatste nieuwe toevoeging is Ooltgensplaat.

“Je kunt stratego spelen op het Fort Prins Frederik,” verklapt Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum. “We hebben twee bijzondere routes uitgezet en we moedigen de mensen echt aan om het Fort te bezoeken. Het is een prachtige locatie met een grote geschiedenis. Want wist je dat de Fransen daar hebben gezeten onder leiding van Napoleon?!”

Leuk voor iedereen

De puzzeltochten zijn leuk voor alle leeftijden. Het is leuk om je eigen dorp te ontdekken met de puzzeltocht, maar ook de andere dorpen leer je op een bijzondere manier kennen. En kom je niet van het eiland of ben je nieuw hier? Dan is het misschien nog wel leuker om zo de buurt te verkennen! De puzzeltochten zijn allemaal verkrijgbaar via www.streekmuseum.nl/winkel.

Door Sam Fish