Mirjam in de weer met haar armbandjes
Mirjam in de weer met haar armbandjes Foto: Sam Fish

Mirjam (10) aan de slag voor het Diabetes Fonds

Sommelsdijk - Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat de 10-jarige Mirjam uit Sommelsdijk te horen kreeg dat ze diabetes type 1 heeft. Met Koningsdag vorig jaar heeft ze daarom ook de opbrengst van haar kleedjesmarkt aan het Diabetes Fonds gedoneerd. En nu gaat ze een stapje verder.

Volgens haar moeder Renate pakte Mirjam de diabetes goed op. “Als je als ouder rustig blijft en er goed mee omgaat, dan neemt je kind dat over,” vertelt ze. “Ik wist gewoon meteen dat we ons hier wel doorheen konden slaan. Het is een manier van leven die je jezelf moet aanwennen en hoe langer je dat doet, hoe ‘normaler’ het wordt. Je gaat er aan wennen. Het zal nooit leuk of makkelijk zijn, maar je leert er wel mee leven. En dat is ook precies hoe we het hebben aangepakt.”

Creatief

Met Koningsdag in 2020 was er niet veel mogelijk, maar toch legde Mirjam een kleedje in de voortuin om spulletjes te verkopen. Het waren dan ook vooral buren, vrienden en familie die even kwamen shoppen. “Ik heb toen ongeveer 50 euro verdiend en dat hebben we gedoneerd,” vertelt Mirjam. “Ik vond het fijn om iets te kunnen doen voor het Diabetes Fonds, maar ik wilde eigenlijk meer doen. Toen ben ik gaan kijken wát ik precies kon gaan doen en ik kwam allemaal kraaltjes tegen.” Het idee kwam daarmee heel simpel. Mirjam maakt nu armbandjes, enkelbandjes en oorbellen. Dat doet ze helemaal zelf en de opbrengst gaat in zijn geheel naar het Diabetes Fonds. Inmiddels heeft ze al meer dan 100 armbandjes gemaakt. “Mensen vragen ook wel eens om een speciaal armbandje en dat vind ik extra leuk om te doen. Ik kan wel maken wat ik leuk vind, maar als ik iets kan maken waar iemand helemaal blij van wordt, dan is dat super leuk. Dan weet je zeker dat ze er blij mee zijn.”

Bestellen

Dat bestellen kan via moeder Renate de Neef op Facebook. Zij plaatst ook regelmatig een oproep in verkoopgroepjes. “Maar stuur gerust een privébericht hoor,” zegt ze. “En ook met de betaling komt het helemaal goed. Dat kan contant, maar ik kan ook een tikkie sturen. Het gaat hoe dan ook naar het goede doel.” Dus wil jij ook zo’n mooi armbandje voor het goede doel? Bestel dan snel, voor slechts drie euro heb je er al een. De armbandjes gaan zelfs al naar het buitenland!

Door Sam Fish