Piet Schilder is nog altijd bekend bij velen
Piet Schilder is nog altijd bekend bij velen Foto: Privébezit

Gepensioneerd, maar dierenarts voor het leven

Oude-Tonge - Piet Schilder (73) geniet vooral op Oostflakkee bij heel veel mensen nog steeds bekendheid. De dierenarts is al jarenlang met pensioen, maar hij weet van iedere boerderij wel iets te vertellen. Wie daar woont of woonde, bijzonderheden over de beesten, bijzondere operaties. Hij komt nog regelmatig bij de boeren voor “een bakkie".

Piet is afkomstig van een klein dorp in West-Friesland, Spierdijk. Als tweede uit een gezin van 11 kinderen ging Piet studeren voor dierenarts. Op de vraag waarom hij dierenarts is geworden antwoordt hij: “Interesse van huis uit. Zowel van vaderskant als van moederskant zijn we veehouders geweest sinds circa 1600. Verder terug konden we niets meer vinden. En ook vandaag de dag zitten er nog drie broers (59, 66 en 75) en een zus (73) in de kippen en de melkerij. Eigenlijk was het wel logisch dat ik dierenarts zou worden. Maar dat we uiteindelijk op Flakkee geland zijn, is meer toeval. Na mijn studie heb ik twee jaar in Friesland gewerkt en daarna kwam er in Oude-Tonge een praktijk vrij.”

Dierenarts of veearts

En is hij nu dierenarts of veearts? “Dierenarts. Daarvoor heb ik uiteindelijk gestudeerd. En ik deed natuurlijk wel veel vee, maar daarnaast ook veel huisdieren. Een duidelijke voorkeur had ik niet. Maar wat wel heel interessant is, is de mens achter het dier. Als iemand met een ziek dier in de praktijk kwam, was het heel opmerkelijk hoe ze op het lijden van hun huisdier reageerden. Dat is een mooie studie op zich.”

Niet echt in ruste

Piet is geen thuiszitter. Ondanks zijn leeftijd loopt, fietst, schaatst, skiet, schaakt en zwemt Piet alsof het niets is. Ook een vakantie of vier per jaar vindt hij gewoon. En dan geen luie of strandvakanties. Nee, Piet gaat bergwandelingen maken of verre landen bezoeken. Samen met zijn vrouw Ina heeft hij heel wat van de wereld gezien. In Cuba en Vietnam zijn ze met doe- en fietsvakanties geweest. Ina is helaas een paar jaar terug overleden, wat een behoorlijke impact op Piet heeft gehad. Maar Piet is niet bij de pakken neer gaan zitten. Gedwongen door de toestand in de wereld kan hij nu niet weg, maar een vakantie naar de Azoren voor eind van dit jaar is al geboekt. Het wordt een wandelvakantie in de bergen, zijn grote liefde. Zelf zegt hij daarover: “Ja, bergwandelingen hebben mijn voorkeur. Gelukkig dacht Ina er ook zo over. Samen hebben we heel wat afgewandeld. Helaas moet ik nu alleen, maar dat is niet anders”.

Door Koert Wijnands