Afbeelding
Foto: Marjon Kocks PIX fotografie

Leerbegeleiding en bijles kunnen een kind weer op het goede spoor zetten

Regio – Soms loopt het bij een kind niet zo lekker op school. Er is een vak dat niet goed lukt, er is angst om fouten te maken of het is lastig concentreren in een volle klas. De werkdruk voor leerkrachten is hoog, dus kunnen zij een kind misschien niet altijd de extra aandacht geven die het verdient. Een stukje bijles en/of leerbegeleiding kan dan uitkomst bieden.

Petra de Groot begon vijf jaar geleden naast haar baan als leerkracht in het basisonderwijs met het geven van leerbegeleiding en bijles. Na twee jaar besloot ze zich volledig te richten op haar bedrijf Brainjumps. Dat richt zich met name op de bovenbouw van de basisschool. “Ik ben gestart omdat ik zag dat er op school steeds meer kinderen kwamen die een beetje buiten het systeem gingen vallen. Je hebt de duidelijke gevallen van kinderen met bijvoorbeeld dyslexie. Die worden getest en gaan ‘de molen’ in. Maar er is ook een groep die een beetje tussen wal en schip in valt. Ze kunnen net niet meekomen, maar hebben een beetje extra hulp en begeleiding nodig om weer aan te kunnen haken.”

Verdieping

“Als juf had ik daar mee te doen. Je hebt dertig kinderen in de klas en je wilt ze allemaal helpen en bedienen. Hoe hard je ook je best doet, toch zijn er momenten dat je een kind niet genoeg hebt kunnen helpen naar je zin.” Petra besloot zich verder te verdiepen in de materie en volgde verschillende opleidingen. “Er kan vaak nog zoveel meer. Met een afgestemde instructie en een beetje aanpassing, waarbij je kijkt wat past bij het kind, kunnen ze dan net weer wel de slag te pakken krijgen.” De hulpvraag die kinderen hebben, is natuurlijk heel divers. Dat kan begrijpend lezen zijn, spelling, maar ook het leren hoe ze moeten leren. “Het kan ook zijn dat een leerlingen faalangst heeft. Is er een leerprobleem ontstaan door faalangst of is het juist andersom? Daarnaast kan het zijn dat er motorisch iets is waardoor het leren niet goed lukt. Dat kunnen ook interessante dingen zijn om te onderzoeken.”

Lockdown

Of de behoefte aan bijles door de lockdowns groter is, weet Petra niet zeker. “Ik merk dat iedereen afwachtender geworden is. Ouders weten minder goed hoe hun kind ervoor staat, doordat de structuur van oudergesprekken en rapporten een beetje weggevallen is. Ouders vragen zich af hoe het nu eigenlijk met hun kind gaat. Is er echt een achterstand of hebben alle kinderen hier last van.” Petra hoort wel geluiden van ouders dat ze zich er zorgen over maken en melden hun kind daarom toch aan voor extra begeleiding. Naast basisschoolleerlingen, begeleidt Petra ook wel leerlingen in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. "Dan gaat het niet om bijles Duits of Wiskunde hoor, maar vooral om het leren welke leerstijl bij ze past. De een is meer auditief ingesteld en de ander meer visueel. En dingen als plannen, hoe leer ik efficiënt."

Plezier

Wanneer de eerste stap gezet is, blijken veel kinderen het helemaal niet erg te vinden en met plezier bij Petra aan te schuiven. En Petra haalt zelf ook veel voldoening uit haar werk. “Wat ik nu bereik met een kind, kon ik voor de klas niet altijd bereiken. Niet vanwege gebrek aan kennis of kunde, maar de situatie is anders. Mijn grootste streven is altijd dat een kind weer in zichzelf gaat geloven en plezier krijgt in het leren. Het zelfvertrouwen toe laten nemen bovendien. En lol erin hebben is natuurlijk ook belangrijk. Ik werk naast de gewone stof aanvullend met spellen en vormen van bewegend leren. Het moet geen straf zijn om bij mij te komen. Vooraf vraag ik altijd of het kind er zelf achter staat en wil komen. Als de motivatie ontbreekt, werkt het niet. Gelukkig komen ze eigenlijk altijd met plezier.”