Diana en de scouts op pad voor Jantje Beton
Diana en de scouts op pad voor Jantje Beton Foto: Privébezit

Scouting Goedereede zet zich in voor Jantje Beton

Stellendam - De jaarlijkse Jantje Beton collecte staat voor de deur. In de week van 8 tot en met 13 maart gaan vrijwilligers van verenigingen en clubs langs de deuren om geld op te halen voor zowel de speelprojecten van Jantje Beton als de eigen clubkas.

Het goede doel zet zich sinds 1968 in voor meer en uitdagender speelruimte en richt zich met name op kinderen in kwetsbare speelposities. Zij moeten buiten kunnen spelen en ravotten met andere kinderen bij een club of een plek in de buurt. Scouting Goedereede speelt op Goeree-Overflakkee een actieve rol.

Langs de deuren

De scouting collecteert al jaren, en dan met name op West-Flakkee. "Wij kennen als scouting de verplichte deelname aan twee acties," legt penningmeester Diana Both uit. "Dat zijn Jantje Beton en onze eigen scoutingloterij. Beiden vinden plaats in het voorjaar en zijn belangrijk voor een financieel gezonde scoutinggroep. De afgelopen jaren gingen we met 50 tot 60 collectebussen rond. Het leverde gemiddeld 1500 euro voor onze scouting op." Dit jaar zal het anders verlopen. Collecteren langs de deuren mag, maar is aan strikte regels en richtlijnen gebonden. "Het zal op vrijwillige basis gebeuren, het moet veilig voelen. We zijn benieuwd hoeveel leden zich aanmelden." De nadruk van de collecte voor Jantje Beton ligt daarom op het digitale gebeuren: via de iDEAL QR-code van de scouting of het ‘stoppen’ van een bijdrage in de digitale collectebus die online is aangemaakt.

Gezonde club

De scouting Goedereede staat voor uitdaging. Zij biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens vanaf zes jaar worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen, zelfstandig te worden en zelfvertrouwen op te bouwen. De scouting heeft haar thuishaven in Stellendam, inclusief een eigen aanlegsteiger voor de vletten van de zeeverkenners. Het gaat goed met de scouting. Het aantal leden groeit de laatste jaren, met name de welpen en zeeverkenners. De teller staat nu op 70, inclusief de begeleiding en het bestuur. "De leden komen eigenlijk overal vandaan," weet Diana. "Vaak is het de mond-tot-mond reclame via school of vriendjes die zijn werk doet." Door COVID-19 lagen de activiteiten tot tweemaal toe volledig stil. "Gelukkig konden de zomerkampen wel doorgaan," sluit Diana af. "Begin deze maand zijn we op zaterdag weer met de buitenactiviteiten gestart, eigenlijk op eenzelfde wijze als bij het voetballen en korfballen. We zijn blij dat het weer kan, hoe koud de herstart ook was!"

Door Gerard Vonk