Afbeelding

Lekker anders: de perfecte combinatie

Anouk Ellen Susan was jarenlang werkzaam in de toerismemarketing, onder andere als directrice van NBTC Holland Marketing in Keulen. Door de uitbraak van de coronapandemie afgelopen jaar is nog meer gebleken hoe belangrijk de uitwisseling en samenwerking tussen de twee buurlanden op alle niveaus is.

Over haar ervaringen met de Nederlands-Duitse samenwerking schreef ze het boek ‘LEKKER anders’.

Anouk, wat verbindt de twee nationaliteiten met elkaar?

Anouk Ellen Susan: “Nederland en Duitsland hebben veel raakvlakken met elkaar. Over het geheel genomen hebben we dezelfde fundamentele waarden rondom democratie en de samenleving. Op het hoogste politieke niveau werken we nauw samen en op economisch vlak bedraagt het gezamenlijke handelsvolume circa 190 miljard euro per jaar. Op 21 januari tekenden de overheden en het bedrijfsleven bovendien het Duits-Nederlandse innovatiepact dat moet zorgen voor een intensievere samenwerking tussen de beide landen op het terrein van een innovatieve en duurzame industrie. Ook toeristisch gezien zijn we belangrijk voor elkaar. Circa zes miljoen Duitsers gaan jaarlijks op vakantie naar Nederland en ongeveer drie miljoen Nederlanders brengen ieder jaar hun vakantie door in Duitsland. Ik durf wel te stellen dat we de best denkbare combinatie zijn – zowel zakelijk als privé.”

Waar liggen nog kansen om bruggen te slaan met het buurland?

Anouk Ellen Susan: “Die liggen wat mij betreft in een nog intensievere samenwerking en communicatie. Er moeten nog meer netwerkbijeenkomsten, meer uitwisseling en communicatie en meer gezamenlijke projecten plaatsvinden. Een blik over de grens is de moeite waard: kijken hoe de buurman het doet en daarvan leren. We hoeven het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden. Ik geloof in de kracht van het collectief. Mijn motto luidt daarom ook: ‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder!’ Dat is perfect van toepassing op de Nederlands-Duitse samenwerking.”

Wat zijn je tips voor een succesvolle samenwerking?

Anouk Ellen Susan: “Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste. Hoewel de afzetmarkt ogenschijnlijk zo dichtbij is en zo op de thuismarkt lijkt, kunnen hier valkuilen op de loer liggen. Dat betekent dat je naast de economische marktdata ook moet weten wat er op politiek of maatschappelijk vlak in het buurland speelt. Ten tweede moet je vasthoudend zijn, maar wel vriendelijk blijven. Het eerste contact leidt maar zelden tot het sluiten van een contract. Succes is ook een nevenproduct van vasthoudendheid en passie. Mijn derde tip is om absoluut de taal te leren. Je hoeft deze niet perfect te beheersen, maar uit de poging om de taal te spreken, spreekt waardering – en dat kan zorgen voor een concurrentievoordeel.”