Afbeelding
Foto: Unsplash

Wereld Kinderkanker Dag: Kinderkanker op een positieve manier onder de aandacht brengen

Pijnlijk genoeg wordt de ziekte kanker nog steeds als scheldwoord gebruikt onder kinderen, maar gelukkig wordt kinderkanker elk jaar ook op een positieve manier onder de aandacht van de wereldbevolking gebracht. Op 15 februari 2021 is het Wereld Kinderkanker Dag. Nog steeds is het belangrijk en nodig om deze afschuwelijke ziekte bij kinderen in de schijnwerpers te zetten.

Op 15 februari 2002 is Wereld Kinderkanker Dag in het leven geroepen. De initiator ervan is Childhood Cancer International. In Nederland houdt KiKa, stichting kinderkankervrij zich bezig met het werven fondsen. Dit doen ze voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is ontstaan door initiatief vanuit de VOKK, Vereniging, Ouders, Kinderen & Kanker, die overigens ook vanaf 15 februari verder zal gaan onder een nieuwe naam: Vereniging Kinderkanker Nederland. De vraag destijds was: ‘Als mijn kind kanker krijgt, heeft het dan in elk bestaand ziekenhuis dezelfde kansen? De meerwaarde van het Maxima Centrum werd de bundeling van krachten. Alle kinderartsen met hun specialisaties omtrent kinderkanker op één plek, samen met het onderzoekscentrum dat ook voor de helft plaats in neemt van het ziekenhuis. Artsen en onderzoekers kunnen opgedane kennis en ervaring direct met elkaar delen. Schaalvergroting heeft voor grotere kwaliteit van zorg gezorgd.

Intensieve samenwerking

Er is ook intensieve samenwerking tussen de artsen en de ouders, de school, en andere medische en psychische zorg voor het kind. Het netwerk rondom het kind is groot en werkt intensief met elkaar samen. “Het zieke kind kan gemakkelijk naar één plek komen, waar vele soorten van zorg voor hem klaar staan,” zegt Kees van de Ven. Hij is werkzaam als kinderchirurg bij het Prinses Máxima Centrum en heeft zelfs aan de wieg gestaan van de oprichting ervan. “Ik ben zeer gemotiveerd om kinderen met kanker te helpen, doordat ik de mogelijkheid heb om intensieve zorg aan kinderen en hun ouders te bieden. Vaak gaat het om anderhalf tot twee jaren behandeling, en dan nog de controles in de jaren erna.” Daarnaast boeit hem de complexiteit die het werk met zich mee brengt, zowel in de chirurgie als in onderzoek. “Ondanks dat dit prachtige werk mijn baan is, is het voor mij wél de uitdaging het Prinses Máxima Centrum uiteindelijk misbaar te laten worden.” Van de Ven sponsort zelf ook graag mee aan KiKa, door bijvoorbeeld mee te fietsen in de Giro di KiKa in Italië.

Onderzoek

In het centrum is nog altijd allerlei onderzoek gaande en zijn er telkens nieuwe ontwikkelingen. Onder andere het kweken van mini-orgaantjes, oftewel organoids, bestaande uit cellen met persoonlijke eigenschappen van een patiënt. Onderzoekers kunnen tumorweefsel onder verschillende omstandigheden laten groeien, waardoor artsen informatie krijgen over hoe de groei van tumoren beïnvloed kan worden, en hoe men de medicatie daar op kan aanpassen. Volgens Van de Ven blijken behandelingen van kinderen met kanker er volstrekt niet bij in te schieten door de coronapandemie. “Een enkel kind heeft klachten gehad, maar minimaal, en had voldoende weerstand. Wel zijn er artsen ziek of in quarantaine thuis geweest, maar dit heeft de zorg niet in de weg gestaan of opgehouden.”

Door Mieke van Herwijnen

Vijfhonderdvijftig kinderen per jaar krijgen de diagnose kanker. Inmiddels is het zo dat vijfenzeventig procent van hen geneest! Maar het doel van KiKa is te verhogen naar vijfennegentig procent. Een mooie manier om de bestrijding van kinderkanker te ondersteunen, is om je gespaarde Kruidvatpunten in te wisselen voor een donatie aan KiKa.

Kinderarts Kees van de Ven