Koos en Marleen in een van hun kamers
Koos en Marleen in een van hun kamers Foto: Gerard Vonk

‘Logeren bij de burgemeester’ in Stad

Stad aan ’t Haringvliet - Een echt ‘Ik vertrek’ moment was het niet, maar de overgang van de Hoeksche Waard naar Goeree-Overflakkee valt wel onder de noemer ‘drastisch’ te scharen. Marleen en Koos van Rijn uit Oud-Beijerland gaan na hun pensionering een bed & breakfast beginnen in Stad aan ‘t Haringvliet.

De gedachte leefde al langer bij het echtpaar om te gaan voor een verandering in het leven. Het werken in de wereld van de Elektronische Patiënten Dossiers (Koos) en het onderwijs (Marleen) zat er bijna op, waardoor de mogelijkheid zich voordeed om iets totaal anders te gaan doen. “We wilden zelf prettig blijven wonen en daarbij ruime kamers voor de gasten kunnen aanbieden,’’ leggen de ondernemers in-spé uit. Met de laptop op hun schoot startten zij de zoektocht naar een geschikte locatie en kwamen uit in Stad aan ’t Haringvliet. De oude burgemeesterswoning, stammend uit 1870, stond te koop en de Van Rijns sloegen hun slag.

Waterstof

Parallel met de verbouwing van de woning liep het waterstofproject dat Stad aan ’t Haringvliet zelfs landelijke media belangstelling opleverde. Het streven is om Stad voor 2025 aardgasvrij te maken. Het experiment om waterstof te gaan gebruiken is ondertussen omarmd door het dorp, de gemeente Goeree-Overflakkee en het Rijk dat subsidie beschikbaar stelt. “Mijn interesse werd gewekt bij de vergadering van de dorpsraad,” verhaalt Van Rijn. “Het project stond op de agenda en ze zochten kandidaten die de kar wilden gaan trekken. Voor het onderdeel techniek heb ik me opgegeven en ben aan de slag gegaan, las er over en leerde er van.” Van Rijn verwacht mee te liften met de omschakeling naar waterstof. Het omzettingsproces brengt nauwelijks schadelijke stoffen met zich mee, hetgeen een enorme winst betekent in de strijd tegen de vervuiling.

Logeren

De B&B nadert ondertussen zijn voltooiing. Op wat schilderwerk na zijn de twee gastenkamers klaar voor gebruik. Er is al proefgedraaid met de kinderen van het echtpaar. Wat resteert is het opknappen van de tuin. “Zodra de situatie in Nederland het toelaat gaan we open,’’ kijkt Koos vooruit. “We staan er relaxed in, doen het om mensen te ontmoeten en ontvangen en willen iets voor het dorp betekenen. Er is tot nu toe weinig ruchtbaarheid aan onze plannen gegeven. De buurtbewoners hebben we wel geïnformeerd en kregen er leuke reacties op. Als het zover is willen we buiten een bord ophangen met ‘logeren bij de burgemeester’ er op geschreven.’’

Door Gerard Vonk