Rehan_fotograaf Jorick de Vries
Rehan_fotograaf Jorick de Vries Foto:

De brugclass app koppelt vrijwilligers en nieuwkomers
Taalmaatjes vinden elkaar via een speciale app en helpen elkaar zo


Zierikzee - Als nieuwkomer in een land is het fijn wanneer je de taal zo snel mogelijk leert spreken. Natuurlijk zijn er allerlei mogelijkheden om de taal te oefenen: zo biedt de bibliotheek het Taalcafé en zijn er ook allerlei andere manieren om aan een taalmaatje te komen. Tenminste: zo wás dat, voordat corona toesloeg. Inmiddels is het stukken moeilijker om Nederlands te oefenen voor nieuwkomers.

Lexi Francke (21), student bestuurskunde aan de Erasmus en Rehan Saif (25), data scientist bij YSE, allebei afkomstig uit Zierikzee, waren taalmaatje van een nieuwkomer. Ze merkten dat het moeilijk was contact te blijven houden, nu het niet meer mogelijk was elkaar ‘live’ te ontmoeten. Uiteindelijk kwamen ze op het idee een digitale manier te ontwerpen om zo laagdrempelig en kosteloos nieuwkomers en Nederlanders te koppelen als taalmaatje. Ze maakten een app die mensen bij elkaar ‘puzzelt,- voorlopig heel basic, op geslacht en leeftijd. Rehan nam het technische gedeelte voor zijn rekening en Lexi coördineert de vrijwilligers.

Anderen op weg helpen

De brugclass app koppelt twee databases: een soort Tinder maar dan anders. Nederlanders willen graag helpen, hebben Rehan en Lexi ervaren. “Maar het moet ook makkelijk zijn. Het meeste contact vindt plaats via WhatsApp en daar zijn mensen wel aan gewend inmiddels. De koppeling wordt bij de brugclass app automatisch gemaakt en dat is erg handig.” De match moet zo goed mogelijk zijn en nieuwkomers daadwerkelijk iets te bieden hebben. En ook voor de vrijwilligers is het fijn om een verschil te kunnen maken en anderen op weg te helpen. De drempel is laag en het is daarna belangrijk de relatie ook in stand te houden.

Nederlandse cultuur en samenleving

Het ontwerpen en beheren van de app is vrijwilligerswerk van Rehan en Lexi. De techniek hadden ze grotendeels al in huis. Rehan: “Het kost alleen wat tijd en daarnaast geld om het geheel te hosten.” Ondertussen leren ze ook weer van dit project. Misschien dat het ‘matching systeem’ later ook bruikbaar blijkt voor andere doeleinden. Een groot gedeelte van de Nederlanders meldt zich puur aan om te helpen met taal en zij willen niet per se buddy worden. Maar de gesprekken hoeven niet alleen over taal te gaan, vertelt Rehan. "We zouden het mooi vinden als een gedeelte van de contacten ook gaat over de Nederlandse cultuur en samenleving. Laatst kreeg Lexi van haar Syrische buddy de vraag waar je een tweedehands fiets kan kopen."

Nieuwkomers gevraagd

Om alvast Nederlandse gebruikers te vinden, verspreidden ze een filmpje via Instagram en dat bleek een groot succes. Binnen korte tijd werd hun oproep al meer dan 800 keer bekeken en 70 mensen meldden zich aan als vrijwilliger. Rehan; “Uiteindelijk is ons eerste doel om circa 50 Nederlanders te koppelen aan 50 nieuwkomers. Die Nederlanders hebben we dus al binnen, nu zijn we bezig het aantal nieuwkomers nog wat aan te vullen.” Deze maand komt de app in gebruik: geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de bijbehorende website brugclass.app en krijgen dan een bevestiging.

Positieve reacties

Natuurlijk is het best spannend voor Rehan en Lexi: zal de app werken zoals bedoeld? Het zou mooi zijn als organisaties die met vluchtelingen werken ruchtbaarheid willen geven aan het bestaan van de app. Rehan: "Tot nu toe kregen we al veel positieve reacties. En wanneer de app live gaat, kunnen we data gebruiken om te meten wat wel en niet goed gaat, om vervolgens snel aanpassingen te kunnen doen. Het mooie is dat de app eigenlijk maar heel even nodig is: om contact te leggen. Daarna gaat het contact verder via WhatsApp: heel laagdrempelig. Mensen sturen elkaar een berichtje en wisselen nummers uit. Daardoor vraagt de app geen zware videofaciliteiten- het contact verloopt na de ‘match' onderling.” Zie de website brugclass.app voor meer informatie.

Door Anneke Flikweert