Mark in actie tijdens een schaakwedstrijd
Mark in actie tijdens een schaakwedstrijd Foto: Koert Wijnands

Schaakwereld ook op zijn gat door lockdown

Oude-Tonge - We kijken op Netflix massaal met zijn allen naar The Queen's Gambit. Over een jong schaaktalent in de jaren zestig. Maar 'in het echt' is in coronatijd de schaakwereld op slot. Er wordt niet geschaakt. Mark Lagendijk is voorzitter van de Schaakvereniging De Zwarte Pion in Middelharnis. We vroegen hem hoe dat nu moet.

Mark ontvangt ons in zijn schaaktrui. Koffie in een schaakmok. Op tafel een schaakbord met schaakstukken opgesteld, met daarnaast een schaakblaadje en een schaakboek. Kortom, Mark is een echte schaker. Veel mensen denken dat schaken voor een kleine elite groep is, maar daar is Mark het helemaal niet mee eens. “Nee, schaken is er voor jong en oud en uit alle geledingen uit de maatschappij. We hebben zelfs een lid, een autistische man, die in een leefgroep van Zuidwester woont. Daarnaast hebben we een groepje jeugd die wekelijks les krijgen van een aantal volwassen leden en ook tegen elkaar spelen. Bij de volwassenen bestaat een grote groep uit leden die de vijfenzestig al gepasseerd zijn, de oudste schakers zijn in de negentig. Maar er zijn ook dertigers, veertigers en vijftigers.” Voor de vereniging is het grootste probleem om twintigers binnen te houden, zij gaan vaak studeren en vertrekken naar Leiden, Utrecht of Amsterdam.

Ook andere denksporten

Met betrekking tot zijn dagelijks werk in de gevangenis merkt hij op dat daar ook veel geschaakt wordt. “Ja, gedetineerden schaken, maar er wordt vaker gedamd. Het ligt er ook voor een deel aan waar de mensen vandaan komen. Ik heb in de jaren hele sterke dammers gehad uit Ghana en uit Suriname. Domino wordt er ook heel veel gespeeld, voor ons is het een kinderspelletje, maar daar denken ze onder andere op de Antillen en in Spaansprekende landen heel anders over. De meeste en beste schakers komen uit de Balkanlanden.”

Schaken in coronatijd?

“We schaken op dit moment door de coronaproblemen niet. Tja, je kunt nu natuurlijk op de computer schaken en er zijn zelfs hele toernooien gaande. Maar dat vindt niet iedereen leuk. Er zijn er ook die bij elkaar thuis een potje gaan schaken. In augustus schaakten we nog wel met een kleinere ploeg, met de tafels niet dwars, maar in de lengte, zodat je wat verder uit elkaar zat en met maar vier tafels in een zaal. Ook bij ons zijn alle bondswedstrijden afgelast. Nee, we kijken -net als iedereen- met smart uit naar het einde van de lockdown.”

Door Koert Wijnands