Jan in actie als scheids
Jan in actie als scheids Foto: Ine Coolen

De sporter en zijn club

In de sport-light: Jan de Leeuw

Oude-Tonge – De korfbalsport was zo’n 60 jaar geleden populair op Goeree Overflakkee. In Middelharnis werd de vereniging Good Luck opgericht. Ook in de omliggende dorpen kwamen korfbalverenigingen van de grond met onder meer DBGC (later KORVO) in Oude-Tonge. Bij die club begon Jan de Leeuw zijn imposante korfbalcarrière.

Jan de Leeuw is zeer actief in de korfbalsport en vult dat met diverse functies in. Opvallend is dat hij als scheidsrechter ruim 40 jaar meedraait. Dat was een reden temeer voor de nationale korfbalbond om hem vorig jaar te onderscheiden met de gouden penning. Deze “gouden leeuw” heeft nog steeds veel plezier in de arbitrage. “Ik fluit extern maar ik ben ooit begonnen als scheidsrechter binnen de eigen club.” Jan arbitreert landelijk “in alle windstreken, gelegen onder de lijn getrokken tussen Amsterdam en Nijmegen”. Elk weekend gaat hij op pad met de sporttas. “Ik fluit ook dames, een tak van de korfbalsport met totaal 10.000 leden. Het wordt in de driehoek Nijmegen, Tilburg en Maastricht gespeeld”. Jan is door de wol geverfd en heeft zijn contacten opgebouwd binnen de bond, in Zeist.

Good luck

De Leeuw is nu tien jaar voorzitter van Good Luck, een stabiele vereniging van rond de 200 leden. Die sinds tien jaar beschikt over een prima accommodatie aan de Oostplaatseweg.

“We hebben 2 senior kunstgrasvelden en 2 jeugdvelden beschikbaar”. Onze zaalwedstrijden spelen we in De Staver met een uitwijk naar Dirksland.” Jan kwam in het bestuur omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Als je opmerkingen maakt over zaken die anders of beter kunnen, dan moet je ook verantwoordelijkheid nemen.” Eerder had hij zijn multifunctionele inzet al getoond door als trainer het eerste team naar een unieke prestatie in de geschiedenis te leiden, namelijk promotie naar de landelijke tweede klasse.

Jeu de Boules

Een opmerkelijke tak binnen Good Luck is “Bonne Chance”, de groep Jeu de Boulers onder leiding van Dirk Jansen. Zij vormen een kwart van het ledental van de club. Enthousiaste mensen in de leeftijd van 40-85 jaar die winter en zomer spelen en beschikken over acht banen. “Als het koud is trekken ze een extra jasje aan. In principe spelen ze altijd.” Korfbalvereniging Good Luck biedt onderdak aan jong en oud, met Jan de Leeuw als gelouterde preses.

Door Joop van der Laan