Afbeelding
Foto: Koert Wijnands

Niet naar college, een harde dobber voor studenten

Oude-Tonge - Het leven valt niet altijd mee. Kom je na zes jaar van het VWO en wil je geschiedenis gaan studeren. Je meldt je aan op de universiteit in Utrecht. Vervolgens komt de crisis en zit je thuis te studeren en kom je eenmaal in de paar weken op de universiteit. Niet helemaal zoals FeiXuan (20) het zich vooraf had voorgesteld.

FeiXuan woont thuis in Oude-Tonge en heeft na zes jaar VWO eerst een tussenjaar genomen. Om even bij te komen van het VWO en om met werken wat geld te sparen voor haar studie. In die tijd bemande ze de kassa bij AH in Oude-Tonge. Dit jaar is ze dus geschiedenis gaan studeren. Na bezoeken aan Leiden en Utrecht, viel de keuze toch op Utrecht. De sfeer en de verbindingen waren net iets beter. Ze woont er voorlopig nog niet, maar reist op en neer.

Archeologie of toch geschiedenis

In eerste instantie wilde FeiXuan archeologie studeren. Maar toen ze zich daarin verdiept had, merkte ze dat het niets voor haar was. Ze mist vanaf haar geboorte haar rechter hand en daardoor zou het in de grond wroeten toch een probleem worden. “Geschiedenis is een goed alternatief. Het had altijd al mijn interesse.” Toen ze eens op 13-jarige leeftijd met haar ouders in het Louvre in Parijs rondliep, vertelde ze op de beeldenafdeling met Griekse godenbeelden precies wie wie was en wat gedaan had. Na verloop van tijd had ze een kring van Hollandse toeristen om zich heen verzameld, die haar van alles vroegen.

Studeren in Coronatijd

Op de vraag of corona grote gevolgen had voor haar studie, antwoordt FeiXuan: “Ik weet natuurlijk niet hoe het voorheen was. Thuis studeren is toch wel moeilijk. Onder meer omdat het opnemen van de stof veel moeilijker is als je in je eentje zit.” Vervolgens rijst dan de vraag hoe ze met motivatie omgaat. “Dat gaat af en toe wel moeilijk, maar ik doe mijn best.” Het gemis aan sociale contacten en de quarantaine zijn voor studenten ook erg lastig. “Dat is bij mij thuis al moeilijk. Mijn moeder is door haar werk in de zorg al vijf keer in quarantaine geweest en wij dus ook. Ik heb zo weinig contact met anderen op de universiteit, dat het geen problemen geeft. Ik ben dit jaar maar twee keer in Utrecht geweest. Maar ik mis die contacten wel. En het thuis maken van toetsen is wel erg moeilijk.”

Door Koert Wijnands