Afbeelding
Foto: Watersnoodmuseum

Herdenkingen Watersnoodramp op Schouwen-Duiveland en Goeree Overflakkee online

Op maandag 1 februari is het 68 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Normaal gesproken wordt de ramp op diverse plaatsen op Schouwen-Duiveland en Goeree Overflakkee uitgebreid herdacht. Dat kan dit jaar niet zoals gebruikelijk, maar de herdenking gaat wel in andere vorm door.

Op maandagochtend om 10.00 uur herdenkt de gemeente Schouwen-Duiveland de watersnoodramp van 68 jaar geleden. De herdenkingsplechtigheid bij het Watersnoodmonument in Ouwerkerk is ditmaal, vanwege de coronamaatregelen, niet toegankelijk voor publiek. Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de watersnoodramp op Schouwen-Duiveland en andere plaatsen, worden kransen gelegd. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Josefien van der Meer zijn daarbij aanwezig.

Online uitzending

Omdat er geen toehoorders bij de herdenking aanwezig zijn, konden belangstellenden een witte roos bestellen. De rozen worden neergelegd bij de kransen. De herdenkingsplechtigheid wordt live uitgezonden door Omroep Zeeland. Directeur Siemco Louwerse had natuurlijk liever anders gezien, hij laat weten: “De jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp is voor ons allemaal een belangrijk moment en mogen we ook dit jaar niet vergeten. Deze keer zal de herdenking helaas niet zoals gebruikelijk plaatsvinden. Door de geldende corona-maatregelen mogen we niet bij elkaar komen bij het Watersnoodmuseum en het samenkomen met elkaar bij de herdenking zal erg worden gemist. We willen daarom graag op 1 februari met u de slachtoffers van de ramp van 1953 herdenken vanuit huis.”

Programma

Door middel van een livestream wordt op de website de aangepaste herdenking uitgezonden. Uiteraard met beelden van het monument van Gust Romijn, gelegen naast het Watersnoodmuseum, en van de bloemenkransen. De kransen worden neergezet voorafgaand aan de herdenking en de burgemeester legt de afsluitende krans. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Josefien van der Meer houden beiden een toespraak. De kinderburgemeester legt tevens symbolisch 1 van de (vele) witte rozen als gebaar voor alle mensen die zelf niet bij de herdenking aanwezig mogen zijn. Er wordt een taptoe geblazen door een trompettist, gevolgd door 1 minuut stilte en tot slot een couplet van het Wilhelmus. Na afloop van de herdenking vindt er online het symposium Herdenken in Coronatijd plaats van 11.00 tot 12.00 uur.

De livestreams van de herdenking en het symposium zijn op maandag 1 februari 2021 te zien via: www.watersnoodmuseum.nl/herdenking-2021. De organisatie benadrukt dat het niet mogelijk is om de herdenking op locatie bij te wonen en eventueel publiek zal worden geweerd.

Vlaggen

Wie de vlag uit wil hangen kan van zonsopgang tot zonsondergang halfstok vlaggen, zonder wimpel. Dit jaar valt 31 januari, de verjaardag van prinses Beatrix, op zondag. Normaliter wordt door de gemeente de dag erna gevlagd voor de prinses. Omdat op 1 februari halfstok gevlagd wordt, hijsen we dit jaar de vlag niet voor de prinses bij het gemeentehuis.

Goeree Overflakkee

Ook op Goeree Overflakkee is er online een herdenking via diverse livestreams. In Oude-Tonge zijn er vanaf 10.00 uur gesprekken met ooggetuigen en legt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman een krans, dat is te volgen via de livestream op www.herdenkingwatersnoodrampoudetonge.nl. In de avond is er vanuit Nieuwe-Tonge, Den Bommel en Stellendam om 19.00 uur een digitale herdenking. Deze zijn te volgen via het YouTube-kanaal van de Hervormde Gemeente Nieuwe-Tonge en via www.kerkomroep.nl

Daarnaast houdt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman op 1 februari een toespraak die te volgen is vanaf 14.00 uur op www.live-go.nl en op tv via RTV Slogo vanaf 15.00 uur.

Afbeelding