Afbeelding
Foto:

Over begrafenissen, wandelen en Hazes

Persoonlijke verhalen

APPELSCHA - Jochum Wouda (62) is uitvaartverzorger. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en een kleindochter. In zijn vrije tijd wandelt hij veel. Elke dag staat hij om 5.15 uur naast zijn bed om met de hond op pad te gaan. Ook houdt hij van lezen, reizen met de caravan en goede films kijken.

Wat ben je aan het doen? Ik ben uitvaartondernemer: een bijzonder vak waar je met een lach en een traan mee om moet gaan. Hiervoor ben ik reclameontwerper geweest. Ik verfde alles zelf tot het plakplastic zijn intrede deed. Ik ben een zorgtype. Ik help graag mensen en dat vind ik ook het mooie aan dit vak Je moet het met liefde doen, want het is hard werken. Ik verzorg 120 uitvaarten per jaar. Meer kan niet, anders kan ik niet de zorg eraan besteden die ik wil. Je bent gemiddeld 10 tot 12 uur bezig met een uitvaart bezig. Veel mensen beseffen niet dat er veel achter de schermen gebeurt. Het is topsport: je mag geen fouten maken. Natuurlijk gebeurt dat wel eens en dan is het zaak dat zo goed mogelijk te herstellen. Ik moet ervoor zorgen dat mensen tevreden zijn, dat is het enige dat ik mee kan geven. Dat het een goede herinnering wordt en dat ze daarmee verder kunnen.
Wat wilde je worden als kind? Brandweerman. Maar ik wilde ook ontwerpen. Dat laatste komt me nu goed te pas: want iedere uitvaart is anders en moet ik vormgeven.
Verslavend: Wandelen. Het helpt me om de kop leeg te maken. Als je loopt, denk je anders. Ik wandel ook wel eens met nabestaanden: dat leidt tot mooie gesprekken.
Blij met: Met alles wat ik thuis heb. Ons gezin en dat we gezond zijn. En ik vind het fijn dat ik iets voor anderen kan betekenen.
Minder blij met: De verharding van mensen naar elkaar. Ik merk het ook bij een begrafenisstoet: iedereen raast voorbij, waar vroeger uit respect halt werd gehouden.
Milliondollar-tip: Praat en heb aandacht voor elkaar. Ga eens met elkaar om tafel om te praten over wat je wilt voor je uitvaart.
Inspiratiebron: Mijn vrouw en kinderen. Die komen soms met ideeën waar ik niet aan gedacht had. Die feedback is heel fijn.
Favoriete plek in Friesland: Appelscha. Ik geniet van de duinen, de bossen en de stilte.
Dit vind ik stom: Dat mensen geen tijd voor elkaar maken.
Geheim genoegen: Winegums. Als ik een zak heb, moet die leeg.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Dat ze luisteren en advies aannemen.
Lievelingsmuziek: Klassiek: dat geeft rust in mijn hoofd. Maar ik mag ook graag mee zingen met André Hazes.
Laatste avondmaal: De door mijn vrouw gemaakte kip kerrie.
Wat staat er nog op je bucketlist? Dit werk nog een paar jaar doen en autoracen. Dat heb ik al eens gedaan, maar als kleine zelfstandige moet ik voorzichtig zijn.
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Om 5.15 uur wandelen en daarna in joggingbroek koffie drinken en lezen. ‘s Middags samen met mijn vrouw iets leuks doen.
Nutteloos talentje van mij: Ik kan mijn tong heel groot maken.
Van wie heb je het meest geleerd? Van mezelf. Door fouten te maken en daarvan te leren. Maar ook van mijn moeder. De netheid, correctheid en opruimerige heb ik van haar.
Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Ik hoop dat ik dan dit werk mag overdragen aan iemand die het met liefde doorzet. Daarnaast gezond blijven en leuke dingen doen.
Levensmotto: Goed is niet best. Je moet niet tevreden zijn met goed, maar streven naar beter.

Wilt u ook in ons vriendenboekje? Mail dan naar Linda@rondomvandaag.nl

Afbeelding