Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Ben ik een introvert of een extravert?

Column

Hebben jullie het ook zo druk? Sinds de coronamaatregelen deze zomer zijn losgelaten, kan ik mijzelf bijna niet meer bijhouden. Het lijkt wel of ik alle afspraken van afgelopen anderhalf jaar aan het inhalen ben. Waar de weekenden in de lockdown in het teken stonden van rust, reinheid en regelmaat, zijn ze nu bomvol gepland met afspraken met vrienden, uitjes met familie, sportwedstrijden, vrijwilligerstaken en ga zo maar door. Ik ben kapot! 

Hoe kan dat toch? Heb ik het nu echt drukker dan voor de coronacrisis of ben ik juist die rust gewend van de lockdowns en kan ik simpelweg nog niet zoveel aan? Ik denk dat laatste, want ik was altijd dol op reuring. Een weekend niet volgepland, was een weekend niet geleefd. Ik ben altijd iemand geweest die het leuk vindt om dingen te ondernemen, die slecht een hele dag niets kan doen. Maar de coronacrisis heeft mij veranderd. Ik ben nu meer een huismus, misschien ben ik zelfs wat introverter geworden. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het nog steeds super om met vrienden en familie leuke dingen te doen, maar ik heb meer tijd nodig om daarna weer op te laden. En die neem ik niet altijd, waardoor ik nog steeds moe ben aan het begin van de werkweek.
Ben ik nou een introvert of een extravert? Ik vind het een lastige vraag. Want aan de ene kant barst ik van de energie als een leuke dag met vrienden en familie heb gehad, maar aan de andere kant moet ik daar ook van bijkomen. Ik krijg dus energie van sociale contacten, maar het kost mij ook energie...

Het liefste zou ik extravert zijn, want het lijkt soms wel alsof je dat nodig hebt in deze samenleving. We leven in een gemeenschap waarin contacten heel belangrijk zijn. Wil je een baan, dan is het handig als je al genetwerkt heb met iemand binnen het bedrijf waar je solliciteert. Wil je een woning, dan kun je die het beste ‘via-via’ regelen. Heb je een makkelijk praatje, dan ben je binnen. Ben je verlegen, liever wat meer op de achtergrond, dan grijp je vaak mis. Want bij een sollicitatie kijkt men niet alleen naar je cv en bij een hospiteeravond kijken ze niet alleen naar je loonstrookje. Extravert zijn is een stapje voor hebben.

Maar introverte mensen mogen er ook zijn. Misschien ben ik zelf wel een introvert. Een extraverte introvert, of misschien een introverte extravert. Snap jij het nog? Ik niet, maar wat ik wel weet is, is dat we misschien wat meer kunnen omkijken naar onze introverten. Dat we accepteren dat niet iedereen energie krijgt van sociale contacten en hen de tijd geven om op adem te komen. Dat we de samenleving iets meer inrichten voor mensen die niet altijd hun grote mond open trekken. Want de brutalen hebben de halve wereld, maar de niet-brutalen hebben ook een helft!