Afbeelding

Lezing: kunst in de openbare ruimte

Cultuur

STEENWIJK - Op woensdag 24 november om 20.15 kun je in het Dyka Vestzaktheater terecht voor een bijzondere lezing over kunst in de openbare ruimte. Landschapskunstenaar Bruno Doedens verzorgt de lezing. Een kaartje kost 10 euro en is te verkrijgen op de website van Theater de Meenthe. 

Landschapskunstenaar Bruno Doedens (1959 - Loudun, Frankrijk) studeerde aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam en specialiseerde zich in landschapsarchitectuur. In 1993 richt hij samen met Maike van Stiphout het landschapsarchitectenbureau DS op. Het bureau krijgt bekendheid door het winnen van een prestigieuze prijsvraag (1995) voor twee parken (gras-sculpturen) op de Potsdamer Platz in Berlijn die beiden zijn gerealiseerd.

Het werkveld bij DS bestaat uit een breed spectrum van landschap architectonische – en stedenbouwkundige opgaven. Bruno Doedens geeft naast zijn werkzaamheden voor DS, lezingen, workshops en is docent aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Na 12 jaar DS verlaat hij in 2005 het bureau om meer ruimte te scheppen voor experimenten aan de randen van het vakgebied. Vanaf dat jaar begint Bruno Doedens zijn onderzoek naar landschapskunst, naar de mogelijkheid om landschappen te verrijken en te verdiepen met andere kunstvormen.

Samen met locatietheatermaker Frits Vogels richt hij SLeM op – Stichting Landschapstheater en Meer. Vanuit deze stichting, waarvan Bruno Doedens vanaf 2007 artistiek leider is, wordt het genre landschapstheater ontwikkeld, een interdisciplinaire samenwerking van landschapsarchitectuur, locatietheater, film en aanvullende kunstdisciplines, waaruit jaren later ook de richting Culturele Landschapsontwikkeling volgt.

Vanaf 2015 specialiseert Bruno Doedens zich verder als landschapskunstenaar. Bij al zijn tijdelijke landschappen staan de verbeelding en de sociale en culturele waarden centraal. De wil om het onmogelijke waar te maken en steeds opnieuw het perspectief te willen verschuiven kenmerken zijn werk.