Rick Minnesma in actie op het EK Wallball.
Rick Minnesma in actie op het EK Wallball. Foto: Dijks Fotografie / Sietse de Boer

Bijzondere sporten: Ken jij Wallball?

Sport

FRIESLAND - Heb jij wel eens gehoord van de sport Wallball? Nog nooit? Dan is dat zeker eens het proberen waard. Eind oktober werd het Speedbooks Jeugd EK georganiseerd in Sporthal de Trije in Franeker en dat was het aanzien meer dan waard. Wallball was het grootste onderdeel. Ploegen uit heel Europa kwamen op het toernooi af. Maar hoe werkt de sport eigenlijk? RondOm Vandaag spreekt hierover met Johannes Siegersma van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond.  

“Wallball is eigenlijk een variant op kaatsen, muorrekeatsen noemen we het ook wel in het Fries”, legt Siegersma uit. “Het komt uit Ierland en is daarna overgewaaid naar Amerika. In New York zijn er zo’n 1000 buitenbanen en daar wordt het heel veel gespeeld. Ook op professioneel niveau. In Friesland is het de laatste tien jaar ook steeds populairder geworden. Er zijn zo’n 20 á 25 buitenbanen gerealiseerd bij diverse kaatsverenigingen in de regio. Het wordt nu vooral beoefend door kaatsers die in de wintermaanden niet stil willen staan, maar daarnaast zien we ook steeds meer liefhebbers zonder kaatservaring die de sport uitproberen. Ik schat dat er zo’n 500 mensen zijn die de sport beoefenen op dit moment.”

Een snel en flitsend spelletje

Wallball is een sport die je zowel één op één, als twee tegen twee kunt spelen. Het is snel, flitsend en erg tactisch. “Geloof me, als je 10 minuten één tegen één speelt, dan ben je daarna volledig kapot”, lacht Siegersma. Het is een heel dynamisch spel, waarbij de spelers constant scherp moeten zijn. Wallball wordt gespeeld met een soort luchtbal, waarbij de spelers de bal met de hand tegen de muur slaan en er voor moeten zorgen dat de andere speler er niet meer bij kan. Dat levert vaak spectaculaire duiken en slagen op. 

“Geloof me, als je 10 minuten één tegen één speelt, dan ben je daarna volledig kapot.”

Een mobiele kaatsmuur

De KNKB heeft een mobiele kaatsmuur ontwikkeld, die ze in de toekomst willen inzetten op scholen. De bond heeft de ambitie om kinderen aan de ene kant in beweging te krijgen en aan de andere kant in aanraking te laten komen met deze bijzondere sport. “Het muurkaatsen willen wij heel graag onder de aandacht brengen bij de jeugd en bovendien biedt de sport een mooie basis om in de toekomst misschien te gaan kaatsen of juist op niveau te blijven muurkaatsen.”  

Speedbooks Jeugd EK goed bezocht

Dat het Speedbooks Jeugd EK in de Trije zo goed bezocht is, stemt Siegersma tot tevredenheid. “Het is mooi dat we in coronatijd toch weer eens een toernooi hebben kunnen organiseren. Vergeet daarbij het belang van het sociale aspect niet. Andere culturen leren kennen is een belangrijk onderdeel van het Jeugd EK.” 

Ook de kaatsverenigingen zijn fanatiek bezig met de integratie van Wallball. Zo geven The Dutch Wallball School en Stichting Score regelmatig Wallball-trainingen en organiseren ze ook wedstrijden. “Dat is belangrijk voor ons. We willen mensen enthousiast maken voor de sport en daarmee actief aan de slag gaan. Een kaatsmuur neerzetten is geen probleem, maar hoe krijg je de kinderen daar actief mee bezig. Daar zetten we vol op in.”

Corry Kroondijk duikt om een bal te halen.