Afbeelding

Nationale Archeologiedagen; een bijzondere vondst uit Ooststellingwerf

Historie

OOSTSTELLINGWERF - 18, 19 en 20 juni waren het de Nationale Archeologiedagen. Tijdens deze dagen kan jong en oud kennis maken met deze bijzondere wetenschap. Helaas waren er dit jaar, vanwege het coronavirus, weinig activiteiten in de buurt. Daarom hebben we het Noordelijk Archeologisch Depot gevraagd om, speciaal voor de lezers van RondOm de Stellingwerven, een unieke vondst uit te lichten. Ze vertellen u graag meer over deze vuurstenen werktuigen, gevonden door W.Wijkel bij het Lochtenrek, tussen Makkinga en Oosterwolde.

De werktuigen zijn tussen de 14.000 en de 13.000 jaar oud, en behoren toe aan de rendierjagers van de zogenaamde Hamburg-cultuur. In de tijd van deze rendierjagers lag het huidige Noordzeebekken nog droog en bestond het landschap grotendeels uit toendra. Op deze vlakten joegen mensen op rondtrekkende rendieren en paarden. De hoge zandrug bij het Lochtenrek, die uitzicht biedt over een natuurlijke oversteekplaats in de Tsjonger, zal een goede plaats zijn geweest om overstekende dieren te onderscheppen. Links ziet men de bewerkte steen, rechts een pijlpunt en in het midden enkele werktuigen voor bot- en huidbewerking.

Stapert, D. 2005: Het Laat-Paleolithicum in Noord-Nederland. In: J. Deeben, E. Drenth, M.-F. van Oorsouw & L. Verhart, De Steentijd van Nederland (Archeologie 11/12), Meppel.

[Bewaarplaats: Noordelijk Archeologisch Depot, inventarisnummer F 2008-I-1006]

Afbeelding