De fraaie achtertuin van de Oostenrijkse woning.
De fraaie achtertuin van de Oostenrijkse woning. Foto: Johan Vogelzang

Houten huis Janke en Ron bestaat 72 jaar

WOLVEGA – Een groepje noodwoningen in Wolvega staat al sinds 1949 fier overeind. De vrijstaande woningen, gemaakt van houten balken en panelen, zijn gemaakt om het 25 jaar vol te houden en de ergste woningnood na WO II te ledigen. Anno 2021 staan de meesten er nog steeds. Zo ook het huis van Janke Veenhouwer en Ron de Kreij aan de Andries Veenstrastraat 12.

In tientallen gemeenten in vrijwel alle provincies van Nederland zijn deze Oostenrijkse woningen in 1948 en 1949 gebouwd. Ze werden per trein naar Nederland vervoerd, alle onderdelen van één huis pasten in twee treinwagons.

Mensen die in zo’n huis wonen zoeken elkaar op via Facebook en websites, ze helpen elkaar aan tips en trucs om het huis goed te onderhouden. Iedereen c.q. de meesten vinden het prachtig. “De sfeer in zo’n huis is gewoon geweldig”, zegt Janke. “Bijna alles aan ons huis is nog oorspronkelijk. Het is wel veel werk om alles goed te onderhouden, maar mijn man en ik kunnen dat nog doen en zolang ons dat lukt blijven we hier wonen.”

Ron werkt nog als schilder, Janke is na haar werkzame leven bij de woningbouwvereniging met pensioen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de houten woning en de houten aanbouw is in uitstekende staat, ze onderhouden het goed. “Zodra je het onderhoud gaat uitbesteden is het niet meer te betalen”, zegt ze.

In sommige andere gemeenten vallen de Oostenrijkse woningen onder monumentenzorg of zijn ze gemeentelijk monument waardoor er subsidie voor het onderhoud te krijgen is. Dat is in Weststellingwerf niet het geval.

Kunststof is uit den boze

Kunststof elementen komen er bij Ron en Janke niet in, ze vinden het mooi alles met oorspronkelijke materialen zo origineel mogelijk te houden. Het doorgeefluikje tussen de keuken en de eetkamer hebben ze bijvoorbeeld nog altijd intact gelaten. Het zijn van die grappige leuke details van vroeger die nu ook mooi zijn. Ondanks dat het oude woningen zijn met oude details, leeft het er wel modern en fris vanwege de lichtinval door de vele ramen en deuren. Ook de witte muren en vloer maken het tot een moderne frisse woning.

De buitenkant is fris blauw geschilderd, met witte kozijnen. Andere Oostenrijkse huizen in dezelfde straat zijn bruin of wit van buiten. Ron en Janke houden van het blauwe, doet hen aan Scandinavië denken. Met hun camper die in de garage staat (en in de stijl van de woning is nagebouwd), reizen ze graag naar de Scandinavische landen toe waar houten huizen ook gebruikelijk zijn om in te wonen.

Leefklimaat is er heerlijk

Het leefklimaat en het gevoel schijnt prettiger te zijn dan in woningen van steen of van beton. Bovendien is de binnenruimte groter dan je aan de buitenkant verwacht. Het kinderbedje van hun eerste kleinkind past makkelijk in de L-vormige woonkamer en kan er gewoon blijven staan zonder dat het in de weg staat.

Ze wonen er sinds 1999 en willen er zo lang mogelijk blijven wonen. "Wij zijn er gewoon verliefd op. Het woont hier echt fantastisch.”

Afbeelding