Nickie de Vries
Nickie de Vries

Stellingwerver stembureaus coronaproof

WOLVEGA - De regels voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn dit jaar vanwege corona anders dan anders op de stembureaus. Mensen die gaan kiezen weten die als het goed is al. Weet je ze nog niet, toets dan ‘Tweede Kamer verkiezingen’ in en klik op de website van de Rijksoverheid. Wij van Rondom Stellingwerven zijn vooral benieuwd naar de veranderingen voor stembureaumedewerkers, want zij moeten al die kiezers ontvangen in coronatijd.

Stembureauvoorzitter Nickie de Vries uit Wolvega: “Er komen spatschermen, wij moeten mondkapjes op en handschoenen aan en mensen mogen ons hun paspoort niet meer geven, maar moeten het aan ons tonen met het spatscherm tussen ons in. Daarnaast hebben de kiezers voordat ze komen als het goed is thuis een ‘gezondheidscheck’ gedaan.”

Voor eerste keer voorzitter

Nickie is voor de eerste keer voorzitter van een stembureau op dinsdag 16 maart. Op 15 en 16 maart zijn er in Weststellingwerf twee stembureaus open om de mensentoestroom te spreiden. Die bureau’s zitten in Noordwolde en in Wolvega. Op de ‘echte’ stemdag 17 maart zijn alle stembureaus open. “Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen er op mijn dag komen te stemmen. Komt er niemand, wordt het druk, of gaat het gestaag door, we weten het niet.”

Sinds 2014 actief op stembureaus

Nickie de Vries doet sinds 2014 bij verkiezingen als vrijwilliger mee. “Mijn tante werkt op het gemeentehuis, ik was nog student en ze zei: ‘Heb jij er misschien belang bij?’ Ik vond het meteen interessant en blijkbaar doe ik iets goed want ik ben steeds weer uitgenodigd.”

De Wolvegaastse is zelf dan ook een voorstander van stemmen, van het uitvoeren van je stemrecht als Nederlander. "Als je niet hebt gestemd, mag je er later ook niet over zeuren”, lacht ze. Ze ziet dat er steeds meer jonge mensen bij komen die zich vrijwillig aanmelden als stembureau-lid.

Werkzaam in Steenwijkerland

Ze werkt zelf in de provincie Overijssel bij de gemeente Steenwijkerland als beleidsmedewerker op de afdeling economische zaken. “Daar hebben ze ook mensen nodig bij de verkiezingen, maar mijn collega’s weten dat ik dan in Weststellingwerf mee help. Sommige collega’s helpen ook in Steenwijkerland mee op de stembureaus.”

Wat ze het meest gaat missen?

“Vergeleken met de manier zoals de verkiezingen altijd zijn georganiseerd en hoe het nu met corona gaat, ga ik vooral de gezellige praatjes met de mensen missen. Je kunt nog wel een beetje met elkaar praten, met het mondkapje op, maar het is toch afstandelijker.”

Er zullen waarschijnlijk ook minder ouderen langskomen, want 70-plussers mogen per brief stemmen om ze te beschermen tegen een mogelijke coronabesmetting. “Op de website van de gemeente Weststellingwerf kunnen mensen informatie vinden over hoe ze dat moeten doen en ze hebben ook een brief met informatie thuis gekregen.”

Online bijscholing gevolgd

Ze heeft inmiddels online ook de cursus gevolgd, die elk stembureaulid moet doen, met voor haar de extra taken en verantwoordelijkheden als voorzitter erbij. Ze is er klaar voor, al voelt het nog wat vreemd en onwennig.

“Sowieso vind ik het een raar idee om met handschoenen op achter een spatschermpje te moeten zitten, maar goed, het is niet anders. We gaan er gewoon het beste van maken.”