Afbeelding
Foto's: Rondom Vandaag

Neem een kijkje bij:

Woonlocatie de Lindeboom in Zandhuizen

ZANDHUIZEN - Betrokken, vindingrijk en transparant, daar staat Zorggroep de Stellingwerven voor. Bij hun woonlocatie de Lindeboom in Zandhuizen brengen ze die missie in de praktijk. Op de Lindeboom is plek voor veertien jongeren die nog niet in staat zijn om zelfstandig(er) of met ambulante begeleiding te wonen. Samen met hun begeleiders werken zij aan hun vaardigheden en krijgen ze de mogelijkheid om binnen of buiten Zorggroep de Stellingwerven te groeien.

Christiaan Woltjer is teamcoördinator van De Lindeboom en legt graag uit hoe het er in De Lindeboom aan toe gaat: “De Lindeboom is een plek voor jongeren en jongvolwassenen die op dit moment nog niet zelfstandig kunnen wonen. Bij ons leren ze daarom vaardigheden die hen daarbij kunnen helpen. Natuurlijk zijn dat de praktische zaken die iedereen ooit heeft moeten leren, zoals koken of schoonmaken, maar we vinden het net zo belangrijk dat een bewoner sterk in zijn schoenen staat. Dat hoort ook bij zelfstandigheid.”

Fase 0 en Fase 1

Bij Zorggroep de Stellingwerven werken ze met een fasemodel en in De Lindeboom kunnen bewoners de eerste twee fasen doorlopen: “Het gebouw is eigenlijk verdeeld in twee delen,” legt Christiaan uit. “Aan de ene kant spelen de gezamenlijke ruimtes, zoals de woonkamer, een belangrijke rol. Aan de andere kant is zelfstandigheid wat belangrijker.”

Tijdens Fase 0 ligt de nadruk op het leren van dingen die belangrijk zijn voor de zelfstandigheid van de bewoners: “Deze fase is groepsgericht en bewoners worden nog veel begeleid,” vertelt Christiaan. De woonkamer is het kloppende hart van Fase 0. Fase 1 is de volgende fase en daar ligt zijn de bewoners al wat zelfstandiger. De nadruk ligt op het in praktijk brengen van alles wat je al geleerd hebt. De begeleiding houdt uiteraard een oogje in het zeil en als het moet, staan zij klaar om een bewoner te helpen.

Elke bewoner, zowel voor Fase 0 en Fase 1, heeft op de Lindeboom zijn of haar eigen plekje; een appartement met een eigen keuken, douche en toilet. Het enige verschil is, dat de appartementen voor Fase 1 wat groter zijn dan die van Fase 0, waar de gezamenlijke ruimtes weer wat ruimer zijn. Voor bewoners is het doorstromen vaak een prachtige beloning voor hun harde werk, ze krijgen immers een groter appartement én ervaren meer succes.

Daarnaast is het fijn dat je de twee eerste fases kunt doorlopen op dezelfde plek: “Het team is voor de hele locatie hetzelfde,” ligt Christiaan toe, “Dus de stap van Fase 0 naar Fase 1 is daardoor minder groot. Je weet van te voren dat je vertrouwde gezichten om je heen hebt; je kent de begeleiding, de mede-bewoners, het gebouw, dat vinden de meesten heel prettig.”

Zorggroep de Stellingwerven vindt het belangrijk om samen te werken met cliënten, bewoners en hun vertrouwde netwerk. Dit gebeurt ook op de Lindeboom: “Bewoners stellen samen met hun persoonlijke begeleider doelen op waar ze aan willen werken. Voor sommigen is dat doorstromen naar Fase 1, maar het kan natuurlijk ook zijn dat dat voor een bewoner niet gaat lukken en dat zij het plafond bereiken in Fase 0. Dat is ook helemaal prima. We willen vooral dat elke bewoner het maximale uit zichzelf kan halen.”

'Veiligheid en
betrokkenheid is heel belangrijk'

Het stellen van doelen is in de zorg heel belangrijk, omdat hierdoor de kwaliteit van zorg en de mate van ontwikkeling van de cliënt meetbaar is. Handig voor zorgaanbieders, verzekeringen en het wmo-loket, maar niet duidelijk voor de bewoners: “Vaak zijn die doelen veel te groot of breed,” legt Christiaan uit. “Door te werken met het fasemodel maken we die doelen heel specifiek. Het zijn kleine, simpele handelingen en als je die onder de knie hebt, dan is je beloning ook heel duidelijk, bijvoorbeeld doorstromen naar de volgende fase.”
De volgende fase, Fase 2, is op een nieuwe locatie van Zorggroep de Stellingwerven, in Noordwolde. Hier is Christiaan ook teamcoördinator: "Als teamcoördinator overzie ik het hele plaatje, maar dat betekent niet dat ik op afstand besluiten neem. Ik vind het juist fijn om de bewoners en collega's te leren kennen. Ik heb bijvoorbeeld geen kantoor, maar werk gewoon op één van de locaties.” Christiaan werkt nog maar net bij de Zorggroep, maar heeft bewust gekozen voor hun formule: "Zorggroep de Stellingwerven is klein begonnen, aan de keukentafel van Marieke Osinga. Inmiddels zijn ze hard gegroeid, maar hun identiteit zijn ze nooit verloren. De cliënt staat bij de organisatie écht centraal. Er wordt gekeken naar de cliënt, uiteraard met inachtneming van de regeltjes, protocollen en processen, maar de cliënt staat centraal. Dat vind ik zelf heel waardevol.”

Christiaan merkt dat het DNA van Zorggroep de Stellingwerven door de aderen stroomt van alle medewerkers: “Ik ervaar dat iedereen die voor Zorggroep de Stellingwerven werkt warm en onbevooroordeeld omgaat met de bewoners. Veiligheid en betrokkenheid is heel belangrijk. We willen echt dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn. Dat gevoel, dat zet vooral het team neer.”

Daarnaast zijn het volgens Christiaan stuk voor stuk echte doorzetters: “Ik weet niet of dat iets is wat iedereen in deze regio heeft, maar het zijn echte aanpakkers; schouders eronder en gaan.” Die insteek heeft Christiaan vooral ervaren tijdens de coronacrisis: “Hun werk is door het virus pittiger geworden, vooral omdat veel bewoners nu niet of minder naar school of dagbesteding kunnen. Maar ik heb ze geen één keer horen klagen! De bewoners verdienen ook zeker een compliment, want ook zij zitten niet bij de pakken neer en maken er het beste van. Daar heb ik veel respect voor.”

Op de Lindeboom zijn nog twee plekjes vrij voor jongvolwassenen die op dit moment nog niet zelfstandig kunnen wonen en een wmo- of wlz-beschikking hebben. Het team van Zorggroep de Stellingwerven houdt verder niet van het denken in hokjes, vertelt Christiaan: “We zijn bijvoorbeeld dus niet alleen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. In de praktijk zie je vaak dat zij niet alleen die beperking hebben, maar ook ggz-problematiek. Het past niet bij onze missie om dan te zeggen; zoek maar een andere plek.”

Wilt u meer informatie over De Lindeboom of over de andere zorg die Zorggroep de Stellingwerven kan bieden, bezoek dan hun website: www.zgdestellingwerven.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding