Afbeelding

Jubileumfeest barst los zodra het coronavirus weg is

BOIJL - Er staan geweldige activiteiten op stapel, al een jaar lang vanwege het 750-jarige bestaan van Boijl, maar corona gooit tot dusver roet in het eten. Zodra de virusregels het toelaten zal het feest losbarsten in het Weststellingwerver dorp met zo’n 900 inwoners.

Pim Pera, voorzitter van Dorpsbelang: “We hebben een actieve commissie die voor 2020 elke maand een prachtige activiteit had bedacht, maar het moet helaas allemaal worden uitgesteld. Dat is op zich teleurstellend, maar de vier dames van de commissie hebben ook alweer andere leuke dingen bedacht en uitgevoerd.”

Van dorpsscrabble tot wandelbingo: de commissie houdt Boijl levend. In december en januari zijn zo’n twintig vrijwilligers als ‘Kerstengel’ langs verschillende deuren gegaan om bij mensen die het in hun ogen verdienen een cadeautje bij de voor- of achterdeur neer te leggen. “Het gaat maar om een kleinigheidje maar het wordt enorm gewaardeerd. Dat zijn mooie dingen die voor verbinding in het dorp zorgen.”

De Facebookpagina van dorpsbelang is onderhand een belangrijke informatiefactor in het dorp geworden. Nieuws valt er best veel te melden, zoals bijvoorbeeld over de nestkastjes die door vrijwilligers her en der zijn opgehangen. Het doel daarvan is om meer vogels naar Boijl te krijgen voor de gezelligheid, het vrolijke geluid en ook tegen de opmars van de kriebelige eikenprocessierups.

Voor verbinding zorgen

De Archiefcommissie is ook actief op de Facebookpagina. “Foto’s van de tram door Boijl, de melkfabriek, het is prachtig om te zien hoeveel bedrijven er vroeger in het dorp waren. Wat dat betreft is het nu een totaal andere wereld geworden en moet je dus op andere manieren voor verbinding onderling zorgen.”

Het dorp is in verschillende buurt-apps ingedeeld en voor het gezamenlijke dorpse belang – om elkaar te helpen – is er een vast telefoonnummer waar iedereen uit het dorp met hulpvragen en opmerkingen naar toe kan bellen. Het bevordert de gemeenschapszin, het noaberschap, de mienskip, het samenzijn, gaat eenzaamheid tegen en versterkt elkaar.

Dorpshuis de Tille ligt vanwege corona even stil, maar normaliter runt vrijwilliger Gerrit dat met hulp van een grote groep vrijwilligers. Vergaderingen, sporten, cultuur: alles vindt daar plaats. Van het aangrenzende grasland is door lokale bedrijven en met inbreng van de inwoners een parkeerterrein gemaakt met bestrating en speeltoestellen.

Blij met dorpencoördinator

Pim: “Dorpsbelang is ook ontzettend blij met dorpencoördinator Klaas Hallema, dankzij hem zijn er korte lijnen met de gemeente Weststellingwerf en kan er veel worden gerealiseerd. Wij krijgen van de gemeente jaarlijks een budget en daar kunnen we veel mee doen.” Pim kijkt nu al uit naar het voorjaar wanneer de bloembollen uitgroeien tot bloemen die overal in het dorp de tuinen en perken zullen versieren. Boijl Bloeit, het thema van het 750-jarig jubileum van het dorp, wordt ermee treffend weergegeven. Wat betreft de toekomst wil dorpsbelang zich ook richten op duurzaamheidsplannen en woonplannen, want het is belangrijk dat jongeren en ouderen ook in het dorp kunnen blijven wonen.

Pim: "Er is nog een kern van echte oude Boijlers, de harde werkers van vroeger in het veen, aan hen moeten we ook denken. Zij moeten hier zo lang als dat kan blijven wonen, in het dorp en gebied waar ze aan gehecht zijn.”