Linda uit Wolvega is WMO-consulent
Linda uit Wolvega is WMO-consulent Foto: eigen beeld

Linda is WMO-consulent: "Elke dag is anders en ik ontmoet veel
verschillende mensen, dat maakt mijn baan leuk!"

WOLVEGA - Op 26 januari is het de Dag van het Werkplezier in de Zorg. Organisator FWG Progressional People en diverse Nederlandse zorgorganisaties doopten deze dag dit jaar om naar de Dag van het Respect in de Zorg, om extra aandacht te vragen voor respect en waardering voor zorgpersoneel. In de zorgsector werken ruim 1,3 miljoen mensen en de branche is erg breed; van ambulancebestuurders en meldkamerpersoneel, tot begeleiders in de gehandicaptenzorg, oprichters van dagbestedingsprojecten en zelfs ambtenaren.

Linda van der Steege uit Wolvega is WMO-consulent. Op het moment dat wij haar bellen maakt ze zich klaar voor haar reis terug naar Nederland. Afgelopen jaar heeft ze een jaar gewoond en gewerkt in de Verenigde Staten. Daarvoor werkte ze bij verschillende gemeenten in Nederland, waaronder de gemeente Assen.

Vertel, wat voor werk doe je?

"Ik was altijd al een verzorgend type. Daarom koos ik na de middelbare school voor de opleiding SPH. Nadat ik die opleiding had afgerond heb ik een tijdje gewerkt in de gehandicaptenzorg. Daar werkte ik als persoonlijk begeleidster op een woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische aandoening. Ondanks dat ik het prachtig werk vond, miste ik een soort van verdieping. Ik hou van dingen regelen en dat was maar een klein deel van mijn werk. Via via hoorde ik over de mogelijkheid om je via een detacheringsbedrijf te laten scholen tot een jeugd/WMO-consulent. Dat leek mij wel wat! Na de traineeship mocht ik werken bij verschillende gemeenten. Als WMO-consulent beoordeel je de WMO-aanvragen namens een gemeente."

Wacht even, wat is precies WMO?

"WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Alle burgers die in de gemeente wonen kunnen hulp aanvragen bij de WMO. Het doel van de WMO is meedoen. Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij, waarbij de kernwoorden participatie en zelfredzaamheid centraal staan. Dat is heel breed. De WMO gaat ervan uit dat iedereen in eerste instantie zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om zelfstandig te functioneren. Als dit niet mogelijk is, dan kan een burger terecht bij de gemeente om samen met een consulent te kijken of er ondersteuning mogelijk is. Gemeenten kan burgers ondersteunen op het gebied van huishoudelijke hulp, vervoer, woningaanpassingen, ambulante begeleiding, dagbesteding en beschermd wonen.”

Wat is jouw rol dan?

"Als iemand een melding doet, dan moet de melding beoordeelt worden, want niet alle aanvragen kan de gemeente inwilligen. Vanuit de overheid zijn er een aantal wetten en eisen opgesteld over wanneer je wel of niet recht hebt op bepaalde hulp. Deze eisen zijn heel basaal, gemeenten geven daar zelf vorm aan. De gemeente waar ik werkte voordat ik ging reizen, gemeente Assen, is vrij groot. Daar hebben ze dus ook WMO-consulenten voor verschillende onderdelen. Ik boog mij vooral over het vraagstuk ambulante begeleiding, logeren en dagbesteding. Mijn werk is om gesprekken te voeren met de persoon die een melding doet en op basis van hun verhaal en de regels te beoordelen of we hun aanvraag kunnen inwilligen."

"Mijn werk is de perfecte mix
tussen hulpverlening en regelwerk'

Wat maakt jouw werk leuk?

"Absoluut het leukste van mijn baan is de diversiteit. Elke dag is anders, elke aanvraag is anders, elke cliënt is anders. Je komt als consulent achter de voordeur van veel mensen en ze vertellen je over hun mooie, maar soms ook heftige levens. Geen gesprek is hetzelfde. Mijn werk is ook uitdagend. Elke situatie is anders, dus je moet altijd weer met een onbevooroordeelde blik kijken hoe je iemand het beste kan helpen. Als consulenten overleggen we daarom ook veel met elkaar, we willen voorkomen dat iemand bij de ene consulent wél iets toegezegd krijgt en bij de andere niet. Doordat we zo vaak met elkaar overleggen, zijn we een hecht team geworden. We zijn ook wel echt een beetje een 'apart' onderdeel binnen het gemeentehuis. Wij zijn de jonge meiden die op sneakers binnenlopen, hele andere types dat de mensen die op andere afdelingen werken. Het is een baan die, voor mij, de perfecte combinatie is tussen werken in de zorg en werken op kantoor waarbij je veel moet regelen."

Zo te horen ga je elke dag met plezier naar je werk?

"Dat zeker! Maar mijn werk is soms ook ingewikkeld hoor... Ik ben degene die voor iemand bepaalt of zij wel of niet de hulp krijgen. Heel veel mensen zijn blij dat je er bent en weten precies hoe alles werkt, maar sommige mensen hebben van te voren een heel ander beeld van hoe de WMO in elkaar steekt. We kijken bijvoorbeeld eerst of iemand het op eigen kracht kan en of de omgeving/ het netwerk iets kan betekenen, voordat er daadwerkelijk een indicatie wordt afgegeven. Dat de regels zo basaal zijn, werkt ook wel eens tegen ons. Voor de één betekent participatie naar zijn werk kunnen gaan en de ander leert bijvoorbeeld participeren door middel van sporten. Dan heb je ook nog het feit dat de ene wel hulp krijgt en de andere niet, terwijl hun situaties op elkaar lijken. Dat zorgt ook voor wrijving, maar echt elke aanvraag is anders. Er zijn zoveel verschillende regels en factoren waarmee je rekening houdt als consulent en die meewegen in je besluit. Uiteindelijk bepalen die of je recht hebt op de hulp die nodig is. Ik krijg ook weleens te maken met boosheid of agressie, maar uiteindelijk wegen de leuke dingen altijd zwaarder dan de minder leuke delen."

Het lijkt mij best lastig om daar mee om te gaan

"Dat is het soms ook, je moet zeker sterk in je schoenen staan. Uiteindelijk wil ik wel echt mensen verder helpen. Ik probeer daarom ook niet tegenover ze te staan, maar samen met hen te onderzoeken wat wél kan. Soms vinden we dan samen een andere oplossing dan ze eerst voor ogen hadden, Als ik 'nee' moet verkopen, dan vind ik dat vaak ook rot voor ze.”

Binnenkort ga je weer aan de slag, heb je er zin in?

Absoluut! Ik kijk weer uit naar de bijzondere gesprekken die ik mag voeren en hoop dat ik weer veel mensen op weg kan helpen. Het zal nu wel even wat anders zijn, omdat de huisbezoeken en het werken op kantoor door het coronavirus niet door zullen gaan, maar toch start ik met goede moed. Ik ben trots dat ik WMO-consulent ben en hoop het werk nog lang te doen!."