Het Joodse monument in Noordwolde
Het Joodse monument in Noordwolde Foto: Pa3ems via WikiMedia

Herinner hun namen

OOST- EN WESTSTELLINGWERF - Op 31 januari is de Nationale Holocaust Herdenking. Op deze dag, die altijd dichtbij de datum van de Bevrijdingsdag van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz valt, staat Nederland stil bij alle slachtoffers van de Holocaust. Ook uit deze regio zijn er een aantal Joodse mannen, vrouwen en kinderen weggevoerd. Zij worden herdacht met het Joods monument aan de Schapendrift in Noordwolde.

Nationale Holocaustherdenking

De Nationale Holocaust Herdenking heeft niet een officiële status zoals bijvoorbeeld de Nationale Dodenherdenking. Toch wordt er in Nederland, maar ook in andere Europese landen stilgestaan bij deze dag. De dag valt op de laatste zondag van januari en op die manier valt het vaak samen met de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945. Vooral in Amsterdam staat men stil bij deze herdenkingsdag. Vanuit het Amsterdamse Stadhuis loopt men in stilte naar het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in de oude Amsterdamse Jodenbuurt. Daar, bij het Spiegelmonument dat in 1977 werd ontworpen door Jan Wolkers, is een ceremonie waarin men de slachtoffers herdenkt met toespraken en gebeden. De plechtigheid wordt muzikaal begeleid door Roma en Sinti en wordt uiteindelijk afgesloten met het leggen van bloemen en kransen.

Internationaal

In de hele wereld wordt er eind januari tijdens Holocaust Memorial Day stilgestaan bij de holocaust. In 2005 bepaalde de Verenigde Naties dat 27 januari geldt als de jaarlijkse Dag ter Herdenking van de Slachtoffers van de Holocaust. Op de website van voormalig concentratiekamp Auschwitz, www.auschwitz.org kun je op 27 januari om 16.00 uur daar de herdenking online volgen. Die gaat dit jaar over het lot van de kinderen van Auschwitz. De schatting is dat meer dan 200.000 kinderen in Auschwitz aankwamen, slechts 700 werden er, in 1945, bevrijd.

De Stellingwerven

In 2003 werd er in Noordwolde een monument onthuld voor de Joodse slachtoffers van de holocaust. Het monument staat op de voormalige Joodse begraafplaats. Op het monument staan de namen van alle Joodse mensen die in Oost- of Weststellingwerven zijn geboren.

Uit Oostellingwerf waren dit: Abraham van Dam (Auschwitz) en zijn zussen Henderiette, Froukje en Clara (Sobibor), Izadoris, echtgenote Mietje Frank (Auschwitz, Sobibor) en zijn Alida van Zuiden-Frank (Auschwitz), Jetje Groen-van Tijn, haar zussen Anna Italiaander-van Tijn en Saartje Maarsen-van Tijn (Auschwitz) en haar broer Benjamin van Tijn (Sobibor), Sophia van Hasselt (Auschwitz), broer en zus Izaäk en Magalina Leefsma (Auschwitz) waarvan ook beide ouders en hun andere broers en zussen de oorlog niet overleefden, broers Jacob en Leon Woudstra (Monowitz).
Uit Weststellingwerf waren dit: De familie Mendels, bestaande uit zussen Sara Davidson-Mendels, Betje Delmonte-Mendels (Auschwitz) en Hendrica Mendels (Sobibor) en broers Emanuel (Birkenau), Levi (Sobibor) en Marcus (Auschwitz), Mina Goudsmit-van der Horst (Sobibor), Abraham van der Horst (Gusen), Vrouwkje Leman-van der Horst (Auschwitz), Schoontje van Hasselt-Woudstra (Auschwitz), Schoontje Leefsma-Woudstra (Sobibor), Sophia Messcher-Broekman (Sobibor), Gerson Slager (Sobibor), Hanna Tof-Woudstra (Vught), Lazarus van Tijn (Auschwitz), Henderika de Vries-Veldman (Sobibor), Abraham Woudstra (Dorohusk), Hanna Schoontje Woudstra (Auschwitz), Julia Wilhelmina Woudstra (Auschwitz), Marcus Woudstra (Auschwitz), Samuël Woudstra (Auschwitz) en Schoontje Woudstra (Sobibor).

Herinner hun namen