Afbeelding
Foto:

‘s Werelds eerste Simrace Academy wil nieuwe Max Verstappen opleiden

VLIJMEN – De Stichting Dutch Simrace Academy wil volgend jaar met mobiele trailers met F1 simrace-simulators door Nederland trekken. Het doel is om jonge racetalenten te scouten en gratis te begeleiden naar een professionele carrière in eSports of de echte racewereld.

"Onze ultieme droom is om de nieuwe Max Verstappen op te leiden en af te leveren”, stelt initiatiefnemer en voorzitter Max Cools. Zijn beoogde academie is een wereldprimeur. Nergens ter wereld bestaat er nog een mobiele ruimte van deze omvang met dergelijke geavanceerde simulators. Daarop wordt het racen in de Formule 1 zo reëel mogelijk nagebootst. De afstelling van stuur, pedalen en schermen is bijvoorbeeld hetzelfde als in de simulatoren die F1-coureurs gebruiken om nieuwe racecircuits te verkennen en de auto af te stellen. 

Kleine stap naar echt racen

"Je moet de weerstand van de echte weg voelen. Coureurs moeten in extreme gevallen 100 kilo kunnen drukken. Als je op de simulator meekan in dit soort races, is de stap naar de echte raceauto klein. De techniek is namelijk goed vergelijkbaar”, legt Cools uit.

De aanschaf van de apparaten en de bouw van de trailers vergt echter een investering van ongeveer een miljoen euro. Hoewel ze al sponsors vanuit het bedrijfsleven heeft gevonden, wil de stichting het grootste deel van dat bedrag ophalen met een loterij , die ze in samenwerking met verloterij.nl heeft opgezet. De hoofdprijs is een elektrische Porsche Taycan. Daarnaast kunnen deelnemers een Golf GTI, een Rolex duikhorloge, VIP F1 tickets of een bezoek aan de Formule 1-fabriek van Red Bull Racing winnen. In die fabriek staan ook de nodige hightech racestimulators opgesteld. De trekking van de loterij is op 29 april 2022.

"Als je op de simulator
meekan in dit soort races, is de stap naar de echte
raceauto klein'

De stichting wil volgend jaar de weg op met uitklapbare trailers die gemiddeld tien dagen op een bepaalde plek in Nederland komt te staan. Ze werkt daarvoor al samen met diverse gemeenten en jongerenorganisaties.