Jeffry Krol staat voor het categorie 1 vuurwerk.
Jeffry Krol staat voor het categorie 1 vuurwerk. Foto: Rob Dijkstra

Verkopers balen van vuurwerkverbod

Persoonlijke verhalen

NOORDWOLDE - Het is wennen al die lege schappen in de bouwmarkten. Normaal gesproken wordt er in december volop vuurwerk ingekocht om knallend het nieuwe jaar af te sluiten. Maar vanwege het vuurwerkverbod is dat dit jaar niet mogelijk en dat is voor veel enthousiaste vuurwerkverkopers flink balen. Zo ook bij KlusWijs Noordwolde. Hier is de vuurwerkverkoop al vanaf 2011 een vaste traditie. RondOm Vandaag spreekt met medewerker Jeffry Krol over de gevolgen van het vuurwerkverbod. 

Wanneer we aankomen bij de bouwmarkt in Noordwolde, worden we direct enthousiast begroet door het team van KlusWijs. Gelukkig, ze lachen nog. Vanwege het vuurwerkverbod mag er dit jaar geen vuurwerk verkocht worden, wat er toch voor zorgt dat bouwmarkten de nodige inkomsten mis lopen. Jeffry blijft er echter nuchter onder: “Het zat er een keer aan te komen, maar het blijft natuurlijk wel jammer”, legt hij uit. 

Niet massaal ingekocht

Jeffry neemt ons mee naar de bunker waar normaal gesproken het vuurwerk opgeslagen ligt. De schappen zijn voor een groot deel leeg. “Je ziet het, we zagen het eigenlijk al een beetje aankomen. Vorig jaar werd er natuurlijk ook al een verbod opgelegd, waardoor we dit jaar niet massaal hebben ingekocht. We waren op alle scenario’s voorbereid.”

Categorie 1 vuurwerk

In de schappen van KlusWijs liggen alleen nog vuurwerkpakketten van categorie één. Dit is vuurwerk wat het hele jaar verkrijgbaar is, zoals: grondbloemen, sterretjes, knalerwten, fonteinen, fluiters en rookbommetjes. Categorie 1 vuurwerk mag vanaf 12 jaar gekocht worden. “Dit hebben we voor de jeugd ingekocht, zodat ze toch nog een beetje kunnen knallen”, legt Jeffry uit. Daarnaast verkopen we ook nog carbid. Het vuurwerk kun je via de webshop van KlusWijs bestellen of door langs te gaan bij de bouwmarkt aan de Molenstraat 5 in Noordwolde. 

Niet hetzelfde

Door het verbod ziet oud en nieuw er iets anders uit dan normaal. “Tsja, dit is natuurlijk niet hetzelfde als het grote werk”, vertelt Jeffry balend en glunderend als hij denkt aan de vuurwerkverkoop uit het verleden. “Ik vind het altijd machtig om het mooiste siervuurwerk en knallers uit te zoeken. Dat is ook waar ik het meeste van baal. Het zorgt altijd voor een boel reuring in de winkel en dat is leuk. Normaal bouwden we hier altijd een prachtige balie op en draaiden we in de maand december overuren. Er wordt je al zoveel afgenomen, denk bijvoorbeeld aan het voetbal. En nu dit er ook nog bij. Het is niet alleen de verkoop, maar vooral de gezelligheid die we missen.”

Normaal bouwden we hier altijd een prachtige balie op en draaiden we in de maand december overuren.

Geen financiële strop

Volgens Jeffry zorgt het vuurwerkverbod niet voor een financiële strop bij KlusWijs. “Het voordeel is dat wij een bouwmarkt zijn en niet afhankelijk zijn van vuurwerkverkoop, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen inkomsten misloopt. Vuurwerk is gewoon een mooie aanvulling op wat we hebben.”

Oud en nieuw hoort vuurwerk bij

Jeffry hoopt dat er volgend jaar wel weer vuurwerk verkocht kan worden. “Bij oud en nieuw hoort gewoon vuurwerk. Het is nu even schakelen, maar hopelijk kunnen we straks weer met zijn allen knallen.”

Categorie 1 vuurwerk is nog wel toegestaan.
Het is even wennen: al die lege schappen bij Kluswijs Noorwolde.