Afbeelding

Nieuwsoverzicht 2021: Wat gebeurde er dit jaar allemaal in Drachten en omstreken?

Algemeen

DRACHTEN - Het jaar zit er al weer op en het is tijd om terug te kijken naar wat er allemaal is gebeurd in Drachten en omgeving. RondOm Drachten stapt in de tijdmachine om langs de belangrijkste gebeurtenissen te gaan vanaf 1 januari.

De jaarwisseling

Oud & nieuw dit jaar was redelijk druk, maar niet drukker dan normaal in Drachten. Om de zorg, die door corona dat jaar zwaar belast was, te ontlasten besloot de overheid in 2020 om vuurwerk te verbieden, in eerste instantie enkel voor dat jaar. Alleen zogenaamd F1-vuurwerk, kindervuurwerk, was geoorloofd. In Nederland bleek dit een verstandige keuze te zijn. Waar er in het jaar 2019-2020 nog 385 vuurwerkslachtoffers vielen in heel Nederland, waren dat er tijdens deze jaarwisseling maar 108. Friese ziekenhuizen lieten echter weten dat ze het nauwelijks rustiger hadden gehad. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaf aan dat de drukte in het ziekenhuis gelijkwaardig was aan een jaar eerder. Gelukkig gebeurden er die nacht ook mooie dingen, zo werden er tijdens de jaarwisseling zes baby’s geboren in het ziekenhuis. Alle zes baby’s en hun ouders maakten het goed. 

Start vaccinatie tegen corona

Op 6 januari 2021 wordt er een gezamenlijke start gemaakt met het vaccineren tegen het coronavirus. Ouderen, medisch personeel en mensen in een risicogroep zijn als eerste aan de beurt. Op het moment van schrijven (28 november) is 82% van de inwoners van Ooststellingwerf volledig gevaccineerd. 

Toeslagenaffaire in Nederland

Het kabinet-Rutte III besluit op 15 januari collectief zijn ontslag aan te bieden, als gevolg van de rapporten over de kinderopvangtoeslagenaffaire. In Smallingerland zijn er 20 gezinnen het slachtoffer geworden van deze affaire.

Schaatsen in februari

In februari 2021 was het eindelijk zover, er kon weer geschaatst worden op natuurijs. Enkele dagen lang werd er volop genoten van het koude winterweer en konden de schaatsen uit het vet. Ook in Smallingerland kon er geschaatst worden, bijvoorbeeld op bij de Leyen of bij De Veenhoop. Eén groot nadeel was dat de sneeuwval een beetje roet in het eten gooide, waardoor het ijs niet overal van goede kwaliteit was. Daardoor was het opeens ook een stuk drukker op de Spoedeisende Hulp van de Friese ziekenhuizen. Die hadden het maar druk met alle stuntelige schaatsers die hun pols, arm of heup braken. Nij Smellinghe in Drachten noteerde woensdag 10 februari zes, donderdag nog twintig en vrijdag 12 februari ook zeker twintig botbreuken door gladheid.

Avondklok

Vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus werd er door de overheid een avondklok ingesteld. Deze gold in eerste instantie vanaf 23 januari tot 10 februari. De avondklok betekende een verbod op het vertoeven in de openlucht op alle openbare plekken tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Medische hulp, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, werk, examens, noodsituatie of het aangelijnd uitlaten van een hond waren uitzonderingen. De avondklokmaatregelen werd meerdere malen verlengd en kwam uiteindelijk pas ten einde op 28 april, hoewel de aanvangstijd van de avondklok toen al wel was verlaat naar 22.00 uur. In Smallingerland werden er 241 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. In Nederland braken op verschillende plekken rellen uit na de afkondiging van de avondklok. Ook in Drachten werd er opgeroepen om te gaan rellen. Daarom werd er op 27 januari een noodverordening afgegeven en was er op die avond veel politie en ME aanwezig. Het bleef echter rustig, er werden drie mensen opgepakt. 

Verkiezingen

Vanaf 15 tot en met 17 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. VVD wordt de grootste partij in Smallingerland, Forum voor Democratie is de grootste stijger.

Einde Eredivisie

Op 23 mei 2021 wordt de Eredivisie afgesloten. SC Heerenveen eindigt op de twaalfde plek. SC Cambuur promoveert en doet in seizoen ‘21-’22 weer mee in de Eredivisie. Ajax wordt landskampioen.

Invoering statiegeld op kleine flesjes

In Nederland wordt op 21 juli een verplicht statiegeld van kracht op kleine plastic flesjes, om het zwerfafval te verminderen.

Invoering QR-code

Vanaf zaterdag 25 september moeten bezoekers aan horeca, bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden een QR-code laten zien om te bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, negatief getest zijn op het virus of recentelijk zijn hersteld. De gemeente Smallingerland en veel horecaondernemers doen mee met het initiatief om mensen met een QR-code te voorzien van een polsbandje, zodat men niet steeds de QR-code hoeft te laten zien.

NK Tegelwippen

Eind september sloot het NK Tegelwippen. Een landelijke actie om tegels en stenen te verruilen voor groen om zo bij te dragen aan een klimaatbestendige toekomst. Ook Smallingerland deed mee aan de wedstrijd. De inwoners, bedrijven en organisaties wipten samen 3637 tegels en verruilden dit voor bloemen en planten. 

Militaire oefening wordt verstoord

Een militaire vliegoefening boven Friesland wordt op maandag 29 november kort onderbroken nadat de piloten van een Hercules-vliegtuig door een laserlicht werden beschenen. Het laserlicht blijkt afkomstig te zijn uit een tuin in Drachten, die enthousiast en vol passie is versierd met kerstverlichting. De eigenaar van de tuin was zich van geen kwaad bewust maar heeft de verlichting weggehaald.

Oh, wat een jaar!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstr...