Wethouder Anko Postma (rechts) krijgt uitleg over de functies van de strooiwagens.
Wethouder Anko Postma (rechts) krijgt uitleg over de functies van de strooiwagens. Foto: Rob Dijkstra

Hypermoderne strooiwagens in Opsterland

Algemeen


GORREDIJK - De gemeente Opsterland is klaar voor een eventuele winter met sneeuw en ijs. De buitendienst traint al met moderne machines en digitale hulpmiddelen om de wegen ook bij mogelijke gladheid begaanbaar te houden. De hypermoderne vrachtwagens zijn voorzien van allerlei nieuwe functies om de wegen en het strooien nog veiliger te maken. RondOm Vandaag spreekt hierover met Jan van der Bij, uitvoerder van de buitendienst.

De buitendienst is er klaar voor

Met de strenge vooruitzichten van Piet Paulusma in het achterhoofd, kunnen de mannen van de buitendienst deze winter flink aan de bak. “Maar we zijn er klaar voor”, stelt Jan van der Bij. “De strooiwagens zijn de afgelopen jaren flink vernieuwd. Alle vrachtwagens en trekkers in de ‘vloot’ zijn uitgerust met gps-gestuurde apparatuur, waarbij de hoeveelheid zout en de strooibreedte steeds automatisch worden aangepast aan de wegen en omstandigheden. Dit leidt tot besparing op zoutverbruik en bovendien kan de chauffeur zich zo volledig concentreren op het verkeer en de verkeersveiligheid. Dat is een groot voordeel”, legt van der Bij uit. De wegen worden vooraf geprogrammeerd en het systeem rekent vervolgens precies uit hoeveel zout er nodig is voor de wegen. “Wanneer je de poort uit rijdt, dan regelt het systeem het verder zelf.”

“Alle vrachtwagens en trekkers zijn uitgerust met gps-gestuurde apparatuur”

Gloednieuw track-and-trace systeem

Een andere belangrijke vernieuwing is het gloednieuwe track-and-trace systeem ontworpen door Geotrack. Via dit systeem kunnen inwoners van de gemeente Opsterland online exact zien waar en wanneer er gestrooid wordt. “Een ‘boppeslach’ voor de gemeente”, volgens wethouder Anko Postma. “Onze inwoners kunnen voortaan bij winterse omstandigheden een veilige route kiezen, al voordat ze ‘s ochtends de deur uitgaan. Opsterland is de eerste Friese gemeente die ‘track and trace’ gebruikt op de schuif- en strooiwagens, om zichtbaar te maken waar wegenzout wordt gestrooid. In de nachtelijke uren en de vroege ochtend zijn de auto’s van uur tot uur ‘live’ te volgen. Dat kan middels een linkje online, tot op straatniveau.” 

Postma heeft meegedaan aan de cursus van de buitendienst en staat nu zelfs op papier als reservechauffeur. Hij kan daardoor opgeroepen worden tijdens sneeuwstormen. “Ik heb nu al toegezegd dat ik eens een nachtje mee ga, dus als ze hulp nodig hebben dan kunnen ze me vragen!” 

“Strooiwagens straks ‘live’ te volgen”

Wethouder Anko Postma rijdt een rondje in de gloednieuwe strooiwagen.
Het track-and-trace systeem van Geotrack op de achtergrond.