Vogels kunnen door vuurwerk in blinde paniek vluchten en zo gewond raken.
Vogels kunnen door vuurwerk in blinde paniek vluchten en zo gewond raken.

Wilde dieren blij met vuurwerkverbod

Samenleving

URETERP - Dit jaar is er weer een verbod op vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling is alleen nog kindervuurwerk, klasse 1, toegestaan in Nederland. Veel mensen balen, want vuurwerk afsteken is een mooie Nederlandse traditie die mensen, zowel jong en oud, erg gaan missen. Toch zijn er ook mensen blij met het vuurwerkverbod. Vuurwerk zorgt namelijk ook voor leed, bijvoorbeeld in de ziekenhuizen maar ook in het dierenrijk. We spreken met Hetty Sinnema, beheerder van Wildopvang de Fûgelhelling in Ureterp over het effect van vuurwerk op wilde dieren. 

Hebben wilde dieren en vogels last van vuurwerk?

“Jazeker. Het zorgt voor veel dieren voor onrust, paniek en stress. Hierdoor kunnen dieren in blinde paniek op de vlucht slaan, zichzelf verwonden of in benarde posities terecht komen. Er zijn dieren die extreem gevoelig zijn voor stress en hieraan zelfs kunnen overlijden,. Denk aan bijvoorbeeld de ree.”

Krijgen jullie rond de jaarwisseling ook wel eens dieren binnen die echt gewond zijn geraakt door vuurwerk?

“Wij krijgen veel gewonde dieren binnen waar niet altijd direct de oorzaak 100% zeker van is vast te stellen. Als dieren schrikken of opgejaagd worden en tegen een raam vliegen of de grote weg op schieten en bijvoorbeeld aangereden worden, komen zij dus indirect als vuurwerkslachtoffer binnen. Een enkele keer krijgen wij te maken met opzettelijke schade die is toegebracht aan dieren met als middel vuurwerk. Dit zijn gelukkig uitzonderingen, maar wel afschuwelijk om vast te stellen.”

Is een vuurwerkvrije jaarwisseling voor wilde dieren en vogels beter?

“Een vuurwerkvrije jaarwisseling is voor álle dieren beter, wild, vee of huisdier. Het is voor elk dier een bedreigend moment als er harde knallen, trillingen en of flitsen plaats vinden in hun omgeving.”

Wat zijn eigenlijk goede kerstcadeaus als je de vogels in de tuin wilt verwennen?

“Vetbollen zónder netje. (Kleine vogels kunnen hierin verstrikt raken en grote vogels kunnen er in stikken) Er zijn prachtige vetbolhouders te koop tegenwoordig. Bij de Fûgelhelling hebben wij houders die zijn gemaakt van een garde, dit is zelf simpel te maken en veilig voor de vogels. Ook belangrijk: voer geen brood maar biedt bijvoorbeeld een zaden mix aan.”