Afbeelding
Foto:

Koos van Houdt spreekt in It Damshûs

BIJ BEETS - Op dinsdag 23 november 2021 om 20.00 uur spreekt journalist Koos van Houdt in het Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets over de Europese Unie. De toegang voor deze bijzondere lezing kost zes euro. 

Koos van Houdt (1954) is na zijn studie publiekrecht in Groningen journalist geworden, eerst als parlementair journalist in Den Haag, later als Europees politiek journalist o.a. voor het Friesch Dagblad. In 2016 kreeg hij een hoge Europese onderscheiding, de ‘Mérite Européen’, voor 25 jaar Europese journalistiek.

Van Houdt zal spreken over de Europese Unie. Zijn gedachten daarover legde hij neer in talloze journalistieke bijdragen in de pers, maar ook in zijn boeken ‘Opstellen rond de Grondwet voor Europa’ (2005) en ‘Unieke Unie’ (2020).

Terwijl in politiek Den Haag de Europese Unie vaak wordt gezien als ‘internationale organisatie’, is de Unie zoveel meer. De Europese rechtsorde is 'van een eigen orde'. Voorrang voor het Europese recht is al bijna zestig jaar een juridische standaard, ook al probeert het Duitse Constitutionele Hof daarop in te breken. Ook in de haarvaten van de samenleving werken bestuurslagen als gemeenten en provincies samen met vooral de Commissie. Daarmee is de Unie ook 'uniek' te noemen vanwege die eigen rechtsorde.

Bovendien is de Acte Unique uit 1986 de basis voor de Europese interne markt, die veel gevolgen heeft voor de verweving van de lidstaten en een eerlijke concurrentie. Sinds regionale bestuurders hebben geleerd bij Utrecht rechtdoor te gaan naar Brussel in plaats van rechtsaf naar Den Haag, is er een hoop veranderd voor de kleinere wereld van stad/dorp, regio en provincie.

Van Houdt zal de actuele stand van zaken met de toehoorders doornemen, en gaat natuurlijk ook in op specifieke zaken zoals het klimaatbeleid, het landbouwbeleid enz.

Lezing toegankelijk met geldig corona bewijs.