Afbeelding
Foto: Sportbedrijf Drachten

Maak kennis met Aangepast Sporten

Algemeen

DRACHTEN - Op woensdag 3 november gaven hoofdtrainer Henk de Jong van SC Cambuur en burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland het officiële startsein van de Maand van Aangepast Sporten. Een belangrijke maand, om extra te benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen de kans krijgt om een sport te beoefenen. RondOm Vandaag praat erover met Kim Assen, programmamanager van Sportbedrijf Drachten.

“We zeggen altijd: ‘sporten is voor iedereen’, maar in de praktijk valt hier nog veel winst in te behalen”, legt Assen uit. “Gelukkig zien we lokaal in de gemeente Smallingerland steeds meer sporten die een ‘Aangepast Sporten’ tak toevoegen, zodat ook de mensen met een beperking kunnen sporten.” 

Sport verbindt

De ontwikkelingen in Smallingerland blijven niet onopgemerkt. Dat blijkt bij de succesvolle opening van de Maand Aangepast Sporten bij VV Drachten. Het plezier spat er vanaf bij de G-voetballers van VV Drachten en Sportstichting Dol Fijn. De sporters worden onderverdeeld in twee teams en betreden onder het nummer ‘Eye of the Tiger’ het veld. Tot slot mogen de spelers penalty schieten op de keeper van het eerste elftal van VV Drachten en ontvangen de teams een gesigneerde voetbal van Henk de Jong. Een onvergetelijke avond en tevens weer een belangrijke constatering: sport verbindt.

“Niet iedere sportaanbieder is erop ingericht of weet wat een sporter met een beperking nodig heeft.”

Veel mogelijk in Smallingerland

Sportstichting Dol Fijn is een van de partijen die zich inzet om sporten voor iedereen mogelijk te maken. De droom van de stichting is eigenlijk om niet meer te hoeven bestaan. Dat iedere sportvereniging uiteindelijk een aparte tak van Aangepast Sporten heeft. “Niet iedere sportaanbieder is erop ingericht of weet wat een sporter met een beperking nodig heeft. In Smallingerland zijn er veel mogelijkheden op het gebied van aangepast sporten. Dit wordt in de maand november uitgelicht. Op www.sportbedrijfdrachten.nl/maandvanaangepastsporten kunnen inwoners het gehele aanbod van de maand zien en zich aanmelden voor gratis trainingen en clinics. Dit is een initiatief van Sportbedrijf Drachten en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Koninklijke Damstra Installatiegroep.”

Beweegmarkt op 12 december

Op zondag 12 december staat een schitterende afsluiting gepland in Drachten. Een beweegmarkt met allerlei sportaanbieders in het Sportcentrum. Hier kan de doelgroep (van jong tot oud) sporten uitproberen en informatie ophalen. “Het belooft een gezellige ochtend te worden. Wij als Sportbedrijf streven er naar om iedereen aan een mooie en veilige plek te helpen om te kunnen sporten”, vertelt Assen trots.

“Iedereen verdient een kans om te sporten”

Afbeelding