Richard Krans voor zijn winkel Van Ouds Meubelen
Richard Krans voor zijn winkel Van Ouds Meubelen Foto: Eigen Beeld

Van rommelmarkt tot eigenaar van twee meubelwinkels; het verhaal van ondernemer Richard Krans en Van Ouds Meubelen

Algemeen

DRACHTEN - Op 13 november was het de Dag van de Ondernemer. Op deze dag, in het leven geroepen door MKB Nederland, staan we stil bij het ondernemerschap en hebben we extra aandacht voor de positieve bijdrage die ondernemers hebben op de lokale samenleving. RondOm Drachten werkt regelmatig samen met ondernemers en daarom willen wij graag stil staan bij deze bijzondere én belangrijke dag. Dat doen we door elk jaar rond de Dag van de Ondernemer door een lokale ondernemer in het zonnetje te zetten. Dit jaar is dat Richard Krans, eigenaar van Van Ouds Meubelen. 

Het begint voor Richard Krans allemaal op de rommelmarkt. Hij is 22 jaar als hij voor het eerst op de rommelmarkt staat met tweedehands meubels. “Ik werkte daarvoor in loondienst, in een totaal andere branche en ik rolde als het ware in het ondernemerschap. Mijn ouders hebben ook altijd op de markt gestaan, dus ik was al op de hoogte van hoe alles daar gaat. Daarnaast had mijn vrouw een goede baan, dus ik had ook de financiële zekerheid om het avontuur aan te gaan.” 

In die tijd wordt er nog weinig gedaan met tweedehands meubels. Er was nog geen internet met handige websites als Marktplaats en je had ook nog geen kringloopwinkels. Tweedehandsmeubels werden dus vooral op de rommelmarkt van de hand gedaan. Richard kijkt met een nostalgische blik terug. “Het had wel wat hoor. Zo vroeg op pad naar de volgende markt en er was destijds veel vraag naar tweedehands meubels. Maar de tijd dat mensen op markten gaan zoeken naar meubels, is verleden tijd.” 

Richard gaat mee met de tijd en opent in Drachten zijn eerste meubelzaak met nieuwe meubels: Van Ouds Meubelen aan de Westersingel 2. Zijn bedrijf groeit steeds verder. Hij opent onder andere een zaak in Leeuwarden (die inmiddels niet meer bestaat) en heeft sinds kort twee zaken in Drachten; de eerste, ruimere winkel aan de Westersingel en een compact pand in het centrum, aan de Zuiderbuurt 47. “Ik had niet durven dromen dat het zover zou komen.” 

Inkopen doen

Hij geniet elke dag van het ondernemen en vooral het inkopen doen vindt hij leuk. “Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws. Als ik tien bankstellen zie, dan kan ik er zo vijf aanwijzen die niet gaan lopen en weet ik ook precies welke banken wel bij onze klanten in de smaak zullen vallen.” Hoe Richard dat weet, is een combinatie van intuïtie en ervaring: “Je weet het natuurlijk nooit 100% zeker, maar ik heb er wel gevoel voor gekregen. Ik kijk altijd naar twee factoren. Ten eerste moet het leuk zijn en dus qua stijl ook passen in onze winkel. Ten tweede moet het betaalbaar zijn. Ik ben altijd op zoek naar meubels en woonaccessoires van goede kwaliteit, waar de klant niet de hoofdprijs voor betaald.”

Alles wat in de winkel staat is door Richard persoonlijk gekeurd op comfort. “Ik koop nooit wat uit een boekje. Ik wil er altijd eerst zelf op gezeten hebben of het zelf in handen hebben gehad. Ik zou het niet leuk vinden om een klant wat te verkopen wat eigenlijk helemaal niet goed is.”

In de winkels van Van Ouds Meubelen is altijd wel wat nieuws te vinden. “We proberen vernieuwend te zijn én te blijven, want anders wordt het ook zo saai.” Er komen geregeld klanten over de vloer die zich verbazen over het nieuwe assortiment, terwijl ze een aantal weken geleden ook al waren langs geweest. Bovendien is het assortiment van de zaak aan de Westersingel anders dan die van het pand aan de Zuiderbuurt in het centrum, hoewel alles uiteraard wel in de stijl is waarmee Van Ouds Meubelen mee bekend is geworden: industrieel, stoer en landelijk.  

Het ondernemerschap

De twee winkels in Drachten runt hij met zijn vrouw Elly, schoonzus Tiny en werkneemster Mirjan. Een familiebedrijf dus. Richard vindt dat fijn: “Je weet precies wat je aan elkaar hebt en iedereen heeft passie voor de zaak. Als er iets is, dan weet ik zeker dat zij zich voor 100% inzetten om het probleem te verhelpen.” 

Richard is een ‘one of a kind’ ondernemer; hardwerkend en eigenzinnig. Hij klom van magazijnmedewerker op tot eigenaar van twee goedlopende meubelzaken. Hij heeft voor nieuwe ondernemers wel een aantal tips. “Eigenlijk is het heel simpel, maar doe gewoon je best. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden en durf ook te kijken naar wat wel of juist niet werkt.” Hij vertelt hoe hij ooit met niets is begonnen en hoe dat steeds groter groeide. “Alles wat we nu hebben bereikt, hebben we ook zelf verdiend. Daar ben ik trots op.” 

De coronacrisis

Hoewel Van Ouds Meubelen tijdens de coronacrisis wel eens voor korte tijd dicht moest, hebben ze op financieel gebied weinig last gehad van de crisis. “Ik merkte juist dat het wat drukker werd. Mensen hadden meer geld over, omdat ze niet op vakantie konden. Daarnaast waren ze ook sneller uitgekeken op de bank of de kast, want ze zaten er vanwege het thuiswerken steeds vaker naar te kijken.”

Wat ze wel merken, is de langere levertijden voor meubels. Gelukkig weet Richard precies welke leveranciers last hebben van lange levertijden en welke hun meubels wel op tijd kunnen leveren. “Ik probeer onze klanten daarin zo goed mogelijk te adviseren. Door transparant te zijn over de levertijden, kunnen de klanten zelf beslissen of ze zo lang willen wachten op het product of dat ze liever een andere keus maken.” Naast de leveringstijden stijgen ook de containerprijzen. “Ze schieten echt de pan uit, dus helaas hebben we dat, net als alle meubelzaken, wel moeten doorberekenen aan de klanten. Daarom let ik nu extra scherp op de prijs als ik inkopen doe, zodat ik onze klanten nog altijd kan blijven helpen aan mooie meubels die betaalbaar zijn.”