Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Aafjes Metaalrecycling staat voor een eerlijke handel

Algemeen

DRACHTEN - Ieder metaal heeft zijn eigen verhaal. Eigenaar Paul Aafjes van Aafjes Metaalrecycling is er gek op. Begonnen in de autoindustrie, komt Aafjes daarna bij een van de meest toonaangevende metaalrecyclingbedrijven ter wereld terecht: EMR. Daar begint voor hem de passie voor metalen. Inmiddels is hij op 35-jarige leeftijd voor zichzelf begonnen in Drachten en daar geniet hij met volle teugen van. RondOm Vandaag spreekt met hem over zijn ambities.

Aafjes Metaalrecycling is nu iets meer dan een maand gevestigd aan Het Helmhout 30-1 in Drachten. Op het kantoor van Aafjes liggen diverse soorten metaal op tafel uitgestald. “Mooi hè”, glundert Aafjes trots. Hij pakt een loodzwaar puntachtig object vast. “Dit is wolfraam, één van de hardste metaalsoorten die er is. Dit object was onderdeel van een ondergrondse boormachine om tunnels te graven. Dat zijn toch geweldige feitjes?” 

Mensen bewust maken van metaal

Aafjes’ passie drijft hem er toe om mensen bewust te maken van het nut van metaal. “Iets weggooien is sowieso zonde, maar wat veel mensen niet weten, is dat je ook een leuk bedrag over kan houden aan het scheiden van oud ijzer en metaal. Daar probeer ik mensen bewust van te maken. Bovendien bespaar je dankzij hergebruik van bestaande metalen een hoop onnodige CO2-uitstoot, wat natuurlijk ook heel waardevol is. Wist je bijvoorbeeld dat aluminium voor 99 procent oneindig hergebruikt kan worden?”

Ondernemers en particulieren

Gestaag zijn er steeds meer klanten die oud ijzer en andere metalen bij het recyclingbedrijf langs brengen. Voornamelijk ijzer, maar ook koper, zink, lood, kabel en messing worden veelvuldig bij het bedrijf gebracht. “Mensen kunnen hier voor alle metalen terecht. Ondernemers, maar ook particulieren zijn van harte welkom. De materialen gaan op een weegschaal en aan de hand daarvan bepalen we samen de prijs. De klant kan kiezen om het bedrag contant te ontvangen of op de bank. Zo heb je al gauw de kosten voor een stortbak eruit na een verbouwing bijvoorbeeld.” 

Een eerlijke behandeling

Ieder metaal heeft zijn eigen gewicht en prijs. Zo is ijzer bijvoorbeeld het goedkoopste. Aafjes benadrukt dat het erg belangrijk is om hier eerlijk en transparant in te zijn. “Komt een klant bijvoorbeeld met een kar vol ijzer, maar zie ik daar ook rvs of loodstukken tussen zitten, dan benoem ik dat en krijgen ze daar ook meer voor betaald. Ik betrek altijd mijn klanten bij het sorteer- en weegproces. Uiteindelijk wil je dat klanten een goed gevoel hebben en dat zij eerlijk worden behandeld. Dat is waar ik voor sta met mijn bedrijf.” 

We doen het samen

Aafjes hoopt in de toekomst nog veel meer klanten te kunnen verwelkomen bij zijn bedrijf, maar gaat er niet naar op zoek. “Het belangrijkste vind ik dat mensen een goed gevoel bij mij hebben en graag bij mij komen. Met mijn werkwijze probeer ik eerlijk en transparant te zijn, maar daarbovenop mensen iets bij te leren over het belang van metalen en recycling. Door het samen te doen, brengen ze het misschien de volgende keer gescheiden en hebben we er beide iets aan. Dat is iets heel moois.” 

Verzamelen, sorteren en verkopen

Het metaal wat Aafjes binnenkrijgt, brengt hij naar een fabriek. “Milieutechnisch mag ik het zelf niet recyclen. Voor elk type metaal zijn gespecialiseerde bedrijven om de metalen te verwerken. Tot slot gaan de materialen naar een smelter en die maakt er nieuwe producten van.” Paul verzamelt, sorteert en verkoopt het vervolgens weer door aan de fabriek. 

In de toekomst streeft Aafjes naar een grotere ruimte, waardoor hij grotere vrachtwagens in een keer kan wegen. “Dat scheelt praktisch gezien veel tijd en daardoor kan ik nog efficiënter te werk gaan. Dat is waar ik nu vol op in zet en mijn doel is om dit binnen een jaar te realiseren.” 

Wil jij graag metalen langs brengen? Neem gerust een kijkje:

Het Helmhout 30-1
9206 AZ Drachten
06 - 11874866
www.aafjesmetaalrecycling.nl

De sorteerbakken voor diverse metalen.