Afbeelding

Paradijsvogel Jamila.X: Verontschuldig je nooit voor wie je bent!

LEEUWARDEN - Jamila Faber aka Jamila.X is muzikant, performer en paradijsvogel. Ze is dol op drag queens, droomt van Los Angeles en een leven waarin mensen zich niet langer verontschuldigen voor wie ze zijn.

Over de top is een omschrijving die Jamila past. De Nederlands-Marokkaanse LGBTQIA+ artiest uit Leeuwarden is oud-stadskunstenaar, maakte deel uit van feministisch elektropopduo O, Kutjes, lanceerde in 2020 haar EP Juno met Nederlandstalige liedjes en droomt nu als Jamila.X van een carrière in het buitenland. 

Niemand is één ding

Het lijkt nogal veel en uiteenlopend wat Jamila allemaal doet, maar voor haar is het een tweede natuur. "Ik heb in het verleden veel uiteenlopende dingen gedaan omdat ik verschillende interesses heb. Maar sinds een tijdje heb ik een manier gevonden om die disciplines samen te brengen in één duidelijk pakketje: Jamila.X. Ik maak muziek waarbij ik mijn ei kwijt kan in de teksten en bij optredens kan ik met mijn visuals en looks mijn visuele kant laten zien. In plaats van alles in losse projectjes te gieten, breng ik het nu samen. Dat werkt voor mij een stuk beter en maakt het voor mijn publiek ook duidelijker wat ze aan me hebben."

Met haar werk biedt Jamila een ontsnappingsroute aan van de grauwe realiteit van alle dag. “Ik creëer een parallel universum waar zowel het publiek als ik, me in kan verliezen." Als uitlaatklep, maar ook om bewustzijn te creëren. “Veel mensen zijn bang voor hypothetische meningen van hypothetische mensen. Die lijden uit angst voor de mening van de ander. Waarom? Natuurlijk is het belangrijk rekening te houden met elkaar, maar wat heeft iemand anders er mee te maken wat voor kleur je haar is? Wat voor kleren je draagt, op welk persoon en van welk geslacht je valt? Je ontneemt jezelf blijdschap door bezig te zijn met wat iemand misschien van je vindt. Zonde. En onnodig bovendien want uiteindelijk is iedereen veel te druk met zichzelf om zoveel op jou te letten.”

"Leef niet voor de haters, leef voor jezelf en je dierbaren"

SRRY X SRRY (sorry not sorry) gaat daarover. Het is een strijdlied voor iedereen die wel eens het gevoel heeft niet goed genoeg te zijn of die zich moet verdedigen om wie ze zijn of hoe ze er eruit zien. "Verontschuldig je nooit voor wie je bent! Leef niet voor de haters, leef voor jezelf en je dierbaren. Dit is natuurlijk een universele boodschap maar vooral ook een 'anthem' voor de LGBTQIA+ gemeenschap, die veel next level shit mee maken. Onze mensenrechten staan nog steeds ter discussie en het is geen uitzondering om te worden veroordeeld, bespot of zelfs aangevallen om wie je bent.” De zangeres die zich graag omschrijft als zeemeermin noemt zichzelf queer. "Ik val op mensen. Queer is voor mij een verzamelterm voor alle soorten liefdesrelaties die niet perse hetero zijn. Queer is ooit begonnen als scheldwoord, maar is door community teruggevorderd als geuzennaam. Juist omdat het lekker rebels is, gebruik ik het ook. Het is allesomvattend en begrenst me niet.”

Paradijsvogels en drag queens

Jamila houdt van opvallen, maar voelt zich ook geremd door calvinistisch Nederland. "Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Dat past mij niet, want ik ben een paradijsvogel. Daarom hou ik van de dragwereld. Daar is iedereen een paradijsvogel. Zij zijn een meester in illusies creëren en dat inspireert me.” Niet geheel toevallig dus dat de twee bekendste drag queens van Nederland in haar video schitteren: Miss Abby OMG en Ma'Ma Queen. "Er is zoveel diversiteit en humor in de dragwereld. Aan de ene kant nemen ze zichzelf heel serieus, aan de andere kant totaal niet. Mooi, want zonder humor ben je nergens. Door ergens om te lachen kun je de angel eruit halen en dat maakt de dag een beetje zonniger.”

Stiekem droomt Jamila al van die zon, in Los Angeles welteverstaan. Ze is bezig met een EP en gaat samenwerken met producer Ashley Levy uit LA. "Met een beetje geluk lukt het me ook om daadwerkelijk naar Amerika te gaan voor de opnames. Voor mij is LA een magische plek. Of zoals Ru Paul ('s werelds bekendste drag queen) altijd zegt: 'Hollywood is geen plek, het is een gevoel.' En dat klopt. Je bent niet alleen daar waar je voeten staan. In gedachten kun je overal naar toe. Dus eigenlijk ben ik er al... in Hollywood."