Een cliënt legt de redactrice van Groei & Bloei wat uit over de planten
Een cliënt legt de redactrice van Groei & Bloei wat uit over de planten Foto: eigen beeld

Tijs Venema werkt bij Passiflora: “Die dankbaarheid is zo ontroerend”

Gezondheid

DRACHTEN - Als je werkt in de zorg, kun je vaak écht een verschil maken in het leven van je cliënt. Je kan hen dingen meegeven waar ze wat aan hebben in hun persoonlijke omgeving, je kan ze even een zetje in de rug geven of enkel een luisterend oor zijn. Andersom werkt het ook, medewerkers in de zorg krijgen veel terug van hun cliënten. Tijs Venema werkt al jaren in de zorg en is nu als begeleider en hovenier actief bij Passiflora, een kwekerij in Drachten die tegelijkertijd dient als dagbesteding van Talant. 

Al sinds 1985 is Tijs actief in de zorg, destijds op het oude terrein van Maartenswouden, en inmiddels bij Passiflora die bijna op dezelfde plek staat. Passiflora is een kwekerij voor vaste planten in Drachten, maar dient ook als dagbesteding van zorgorganisatie Talant (onderdeel van Alliade): “Ik ben activiteitenbegeleider en help mensen met een beperking de dag door, al spreek ik liever over mensen met unieke mogelijkheden. Ik kijk liever naar de dingen die deze mensen wel kunnen, dan wat zij niet kunnen.” Bij Passiflora werken veel verschillende mensen. Voor de één is het een plek waar ze lekker met hun handen bezig zijn, de kassa bedienen en klanten verwelkomen, voor de ander is het plek waar ze het werk beleven en voor wie het gewoon fijn is dat ze even het huis uit zijn. Tijs en zijn collega’s voorzien de deelnemers van een soepellopende en voorspelbare dag.

De cliënt die ik nooit vergeet

Als we Tijs vragen naar een cliënt die hij nooit meer zal vergeten, heeft hij moeite om één te noemen: “Ze hebben allemaal hun eigen en unieke vaardigheden en ik leer van hen allemaal. Het verschil tussen hen is vaak ook groot. De één kan zijn dankbaarheid beter uitspreken dan de andere.” Hij herinnert zich nog een aantal cliënten die hem tijdens de Open Tuin Dagen hielpen bij de kassa: “Ik vind het zo ontroerend om te zien hoe trots zij op zichzelf zijn als dat lukt. Aan het einde van de dag zei één letterlijk; wat zijn jullie mooie mensen. Dat maakt indruk hoor, dan ben ik hen óók dankbaar.”

Of die ene keer dat hij één van hen iets over een plant uitlegt aan een klant: “Een paar jaar geleden had ik ook een opmerking gemaakt over de stevigheid van de plant. Ik zei; daar kan je een fiets tegenaan zetten. Toen ik hem die woorden hoorde herhalen bij een klant, werd ik helemaal blij.” 

Hij herinnert zich ook die ene cliënt in de elektrische rolstoel: “Als er één is die houdt van reuring, dan is hij het wel! Bij Nazomeren was hij mijn PR-man en die taak nam hij heel serieus. Hij zette met zijn elektrische rolstoel arriverende gasten bijna letterlijk klem om hen te voorzien van een foldertje. Dat deed hij met zoveel enthousiasme, dat raakte mij.” Volgend jaar staat Tijs samen met deze cliënt in het landelijke magazine Groei & Bloei. De hoofdredacteur van het blad had tijdens een bezoek kennis gemaakt met deze cliënt en wilde hem graag voorstellen aan zijn publiek: “Toen ik hem vertelde dat hij in dat blad mocht staan, ging hij helemaal uit zijn dak!”

Zo zie je maar weer, Passiflora is niet alleen een dagbesteding om cliënten werk te bieden. Het is een plek waar geleerd en gelachen wordt en waar prachtige herinneringen ontstaan. Op de hoogte blijven van de bezigheden van de deelnemers van Passiflora? Volg hen dan op Facebook of Instagram. Facebook: VastePlantenTalant en Instagram @PassifloraTalant

Afbeelding