Locatie 'De Kouwe' in Drachten
Locatie 'De Kouwe' in Drachten Foto: eigen beeld

Bij ACT - Zorg op Maat werken ze vanuit hun eigen kracht!

Gezondheid

DRACHTEN – ACT - Zorg op Maat is een zorgaanbieder met een bijzondere visie op hun vakgebied. Ze bieden dagbesteding aan mensen met een verslavingsproblematiek en/of een psychiatrische stoornis, soms in combinatie met een verstandelijke beperking. Dit doen ze op één van hun drie locaties in Drachten óf door klussen in de wijk te doen. Naast dagbesteding biedt het team van ACT – Zorg op Maat begeleiding en ondersteuning aan mensen die vastlopen op het gebied van bijvoorbeeld financiën, het huishouden, het onderhouden van sociale contacten en gezonde voeding.

Ritske Boonstra is de oprichter van ACT - Zorg op Maat. Hij is zijn hele leven werkzaam geweest in verschillende takken binnen de zorg en zag hoe het op veel plaatsen anders kan. Zo liggen de verwachtingen en doelen die nagestreefd worden vaak te hoog. De nadruk ligt veelal op re-integratie en participatie in de maatschappij en dat kan niet iedereen aan. Hierdoor wordt de afstand tussen deze groep mensen en de maatschappij alleen maar groter. Volgens Ritske is dat schrijnend, want juist deze doelgroep kan heel veel! Dit vraagt alleen om een andere aanpak. 

Drie locaties in Drachten

Aan de hand van die aanpak wordt op de drie locaties in Drachten van ACT – Zorg op Maat gewerkt. Bij ‘De Kouwe’ aan de Vogelweide 3 werken ongeveer zeven mensen in de houtbewerking. Zij maken op bestelling de mooiste creaties van hout en hun producten staan inmiddels in heel Nederland. Een paar straten verderop, aan de Geelgorsstraat 110A, staat ‘De Loods’. Hier werken gemiddeld acht tot negen deelnemers aan verscheidene klussen. Sommigen blinken uit in het grove houtwerk, anderen zijn goed in de ICT, er is een printafdeling waar onder andere spandoeken en t-shirts worden gedrukt en er worden auto’s gepoetst. In het wijkcentrum De Kouwe worden wekelijks maaltijden gemaakt door en voor de deelnemers van de dagbesteding. Op het volkstuincomplex van de Wrottersploech heeft ACT – Zorg op Maat ook nog een grote volkstuin waarin deelnemers heerlijke groenten en fruit verbouwen. Ook heeft ACT – Zorg op Maat de afdeling ‘De Oanpakkers’. Waarbij de deelnemers klussen doen voor mensen in de wijk en hen helpen bij bijvoorbeeld het opknappen van tuintjes, het wegbrengen van afval en een stukje straten. 

‘De nadruk ligt op meedoen’

Het team van ACT - Zorg op Maat heeft een unieke visie: “De nadruk ligt op meedoen en we stimuleren de deelnemers om te werken vanuit eigen kracht. Bij ACT - Zorg op Maat hebben we oog voor de deelnemer en zijn of haar omgeving en samen met de deelnemers zoeken we de weg omhoog.”

Meer informatie

Wil jij meer weten over ACT - Zorg op Maat? Bezoek dan eens hun website www.actzorgopmaat.nl of neem contact op met Ritske via het telefoonnummer 06-23953935. Ook zijn ze te volgen op Facebook en LinkedIn.  

Afbeelding
Afbeelding