African Flower 2021. Winnaar Siena Photography Award 2021.
African Flower 2021. Winnaar Siena Photography Award 2021. Foto: Reiny Bourgonje

Reiny Bourgonje: IDENTITY

Educatie

HEERENVEEN - Ontdek de prijswinnende portretfoto’s van Reiny Bourgonje. De afgelopen jaren heeft de Heerenveense fotografe een indrukwekkend aantal prestigieuze (inter)nationale fotografieprijzen gewonnen. Dit jaar nog werd Bourgonje genomineerd voor de Siena Creative Photography Awards. Uit tienduizenden inzendingen uit maar liefst 137 landen zijn twee portretten van Bourgonje geselecteerd. Voor het eerst zijn die portretten tegelijk te zien in Museum Heerenveen.

IDENTITEIT

Bourgonje is een autodidact autonoom kunstenaar met portretfotografie als specialisme. Ze wordt geïnspireerd door de kunstgeschiedenis, maar bovenal door maatschappelijke thema’s als identiteit en afkomst. Identiteit en afkomst komen vooral naar voren in haar portretten van adoptiekinderen. Deze kinderen hebben in hun jonge leven al veel meegemaakt. Ze zijn naast Afrikaans of Chinees ook Nederlands en tegelijkertijd Fries. Bourgonje laat al de verschillende identiteiten van haar modellen in haar portretten doorschemeren. 

AWARDS

Reiny Bourgonje, geboren en getogen in Heerenveen, gooide in 2012 het roer om, om zich volledig te kunnen richten op haar grote passie: fotografie. Sindsdien bouwt Bourgonje een sterke reputatie op in binnen- en buitenland. Dat blijkt o.a. uit het feit dat zij de afgelopen jaren een indrukwekkend aantal nationale en internationale prijzen op haar naam wist te schrijven.
De prijzenkast bevat onder andere de British Fine Art Photography Award 2021, de Italiaanse Siena Creative Photography Award 2021, de PIA d’or Talent Award 2019, de William Rutten Photography Award 2017 en de Vincent van Gogh Photo Award 2019. Alle prijswinnende werken zijn voor het eerst samen te zien op de tentoonstelling IDENTITY: portretten van Reiny Bourgonje.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân en te zien van 4 september t/m 31 oktober 2021 in Museum Heerenveen