Dit jaar worden er veel konijnen opgevangen.
Dit jaar worden er veel konijnen opgevangen. Foto:Victor Larracuente

Geen drukke coronazomer bij het asiel

Samenleving

DRACHTEN - Het is deze zomer niet drukker geweest bij Dierenasiel de Swinge dan normaal. De verwachting dat asiels in heel Nederland het deze zomer drukker zouden krijgen vanwege coronahuisdieren, is daarmee nog niet realiteit geworden. Wel is het bij asiels druk vanwege het aanbreken van het kittenseizoen én ziet de Dierenbescherming dat het opvallend drukker is bij de opvang van konijnen. Of deze gedumpte konijnen ooit zijn aangeschaft in een lockdown is echter niet bekend. 

Honden, katten en konijnen, tijdens de lockdowns leek het wel of iedereen opeens een huisdier aanschafte. Niet gek, want opeens had men zeeën van tijd én waren ze vaker thuis dan ooit. Destijds werd al gevreesd wat er met deze dieren zou gebeuren als we weer met z’n allen naar het werk moesten. Gelukkig lijkt het nu, anderhalf jaar later, allemaal nog mee te vallen. Sommige asiels, voornamelijk in de Randstad, hebben het iets drukker met coronapuppy’s waarvoor nu geen tijd meer is, die bovendien vaak kampen met socialisatie- en gedragsproblemen dankzij een opvoeding in de lockdown. Vanwege de grote vraag naar puppy’s tijdens de corona-lockdowns zijn veel baasjes niet kritisch geweest op de afkomst van de pups. Pups van broodfokkers en puppymills zijn daarom vaak terecht gekomen bij baasjes die weinig ervaring hebben met honden. Hierdoor kunnen op latere leeftijd gedragsproblemen ontstaan, waardoor in het uiterste geval afstand moet gedaan worden van zo’n hond. Gelukkig geeft  de Dierenbescherming aan dat het over het algemeen niet drukker is in de asiels. 

Drukte door kittens

Wat wel voor drukte zorgt, is de aanstroom van kittens. In de zomer krijgen veel katten kittens en een ongewenst nestje wordt in sommige gevallen gedumpt of bij het asiel gebracht. Waar mogelijk proberen asiels de kittens onder te brengen in gastgezinnen. Ook dierenasiel De Swinge maakt gebruik van gastgezinnen voor hun kittens.

Konijnen

Opvallend is dat het dit jaar wel drukker is bij de opvang van konijnen, meldt de Dierenbescherming. Meerdere opvanglocaties, ook dierenasiel De Swinge uit Drachten, laten weten in een persbericht van de Dierenbescherming, te maken hebben met een grote aantal konijnen dan vorige zomer. Ze vangen konijnen op die gedumpt zijn of waarvan afstand is gedaan in het asiel. In het bericht benadrukt de Dierenbescherming extra dat tamme konijnen in de natuur geen schijn van kans hebben, in tegenstelling tot hun wilde soortgenoten. Tamme konijnen kennen geen natuurlijk vluchtgedrag en vallen daarom snel in handen van roofdieren zoals honden, katten of roofvogels. Daarnaast hebben ze vaak geen schutkleur, weten ze niet hoe ze onder de grond kunnen schuilen en weten ze niet welke planten veilig zijn om te eten en welke giftig zijn. Kun je niet meer voor je konijn zorgen, breng hem dan naar het asiel en laat hem niet vrij in de natuur. Daarmee teken je zijn doodsvonnis.