Afbeelding
Foto:

26 augustus is het 'zwaaien voor een glimlach-dag', doe mee!

DRACHTEN - Op 26 augustus is het 'zwaaien voor een glimlach-dag'. Deze dag is in het leven geroepen door de Zwaaisteen organisatie, zij helpen buurtbewoners in heel Nederland om een Zwaaisteen te plaatsen in hun buurt. Hierdoor hopen ze mensen te motiveren om vaker even naar elkaar te zwaaien en een praatje te maken. In Drachten kun je twee Zwaaistenen vinden.

Zwaaisteen is ontstaan uit het gemis aan een spontaan en luchtig contact. Voor de coronacrisis kregen al steeds meer mensen te maken met eenzaamheid en in de vele lockdowns werd die alleen maar erger. Een Zwaaisteen probeert buurtbewoners te herinneren aan het feit om af en toe eens gedag te zeggen en naar elkaar te zwaaien. Zo voelt iedereen zich thuis in de buurt. Op www.zwaaisteen.nl kun je een home-made zwaaisteen afdrukken of een zwaaisteen bestellen voor in jouw buurt. Let echter wel op, je mag niet in alle gemeentes zomaar een tegel vervangen op gemeentegrond. Bel dus vooral even met de gemeente om te overleggen.

Wil je een Zwaaisteen in jouw beurt, maar kan je dat zelf niet betalen (een steen kost iets meer dan 50 euro), dan kan je proberen om geld op te halen voor de Zwaaisteen. Bijvoorbeeld door een sponsorloop te organiseren. Daarnaast kan je ook de gemeente, de Woningbouwstichting of bepaalde maatschappelijke fondsen aanschrijven om te vragen of zij een bijdrage willen leveren. 

Zwaaistenen in Drachten

Al meerdere Drachtsters hebben zich laten inspireren en een Zwaaisteen geplaatst. In de wijk De Trisken heeft PCBO 't Foarhûs meerdere zwaaistenen kunnen plaatsen. In Beesterzwaag liggen er ook een paar, in een wijk waar veel ouderen wonen. 

Zwaaien voor een glimlach

Op 26 augustus wordt er overal in het land even extra stil gestaan bij de Zwaaistenen. Iedereen wordt uitgedaagd om die dag extra naar elkaar om te zien en vooral veel te zwaaien naar elkaar. Zwaaien zorgt voor een glimlach, dat weet de organisatie zeker.