Afbeelding
Foto: Foto's: Pierre Mettes

Welkom in Schagen Marktstad

Cultuur

SCHAGEN - Ook dichtbij huis is er veel moois te ontdekken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een dagje Schagen! Sinds 1415 is de Markt in Schagen hét middelpunt van de stad en daarmee ook van de regio. Op deze markt werd vroeger handel gedreven, werd ontmoet en werd ontspannen. In vele opzichten is er nauwelijks iets veranderd. Het is genieten van winkels, eten, drinken, cultuurhistorie en gezelligheid in Schagen Marktstad!

Schagen ligt in de kop van Noord-Holland op 10 km van de Noordzeekust – tussen Alkmaar en Den Helder in. Schagen geniet vooral bekendheid door de Westfriese Folklore markten die normaliter op donderdagen in de zomer plaatsvinden. Een bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen, boerenwagens, paarden...  Helaas vinden er in 2021 geen Westfriese Folklore optochten plaats vanwege de corona-maatregelen. Wel is er een zeer uitgebreide en ruim opgezette markt. De Westfriese Folklore heeft daar ook een kraam. Verder zijn de musea op de donderdagen open. Zeker de moeite om Schagen te bezoeken dus! In het Rijtuigmuseum, onderdeel van Museumboerderij Vreeburg, staan de authentieke rijtuigen van de Westfriese Folklore opgesteld. Deze geheel in oude stijl gerestaureerde 17e-eeuwse stadsboerderij geeft een beeld van het leven en wonen rond 1900 in Westfriesland.

De stad Schagen is vermoedelijk al in de 10e eeuw ontstaan. Een dijk – nu bekend als de Westfriese Omringdijk - moest ervoor zorgen dat Schagen opgewassen was tegen het opkomende zeewater. Deze 126 kilometer lange dijk is inmiddels een landschapsmonument en verbindt Schagen met o.m. Hoorn, Medemblik en Alkmaar en slingert door het Westfriese landschap. Schagen is daarmee een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietsliefhebbers. 

In 1415 kreeg Schagen stadsrechten en werd in leen gegeven aan Willem van Beieren, bastaard van Holland. Het Slot van Schagen is een bekend gebouw dat stamt uit deze tijd: rond 1440 liet de eerste heer van Schagen een toen al bestaand stenen huis verbouwen tot een vierkante waterburcht, slot Schagen; in de slottorens zijn nu twee kleine musea gevestigd over de eerste en tweede wereldoorlog. Het slot zelf is verbouwd tot een prachtig sfeervol hotel. De geschiedenis is ook af te lezen aan de monumentale gevels die je tegenkomt in de stad. Kijk vooral eens omhoog als je rondwandelt! 

Anno nu is Schagen vooral bekend als fijne winkelstad en vanwege de keur aan horecagelegenheden in het bruisende centrum. De binnenstad heeft een ruim winkelaanbod vol lokale boetieks en landelijk bekende namen. Mode, wonen, design, brillen, delicatessen en modeaccessoires zijn te vinden op onder meer de Gedempte Gracht, Molenstraat en Loet of overdekt in het bekende Makadocentrum. Het bekende “rondje Schagen”! Schagen kent voor elke culinaire wens een restaurant; van chic tafelen tot daghap, tapas, grand café: de keuze is reuze! Ontdek ook de terrastuinen, verscholen achter monumentale gevels is het hier heerlijk genieten van ijs, koffie, lunch of diner. 

Schagen is bekend vanwege een aantal topevenementen zoals Popweekend, Paasvee, de keverdag, de Fashionparade en de ijsbaan. Houdt de website schagenmarktstad.nl in de gaten voor het actuele overzicht van geplande evenementen. 

Afbeelding