Afbeelding

Effectief communiceren met je kind

Educatie

DRACHTEN - Er wordt misschien weinig over gesproken, maar kinderen opvoeden kan ontzettend lastig zijn. Soms lijkt het net alsof jouw zoon of dochter een andere taal spreekt. Jaren geleden loopt Sigrid Bax uit Drachten tegen diezelfde frustratie aan. Op zoek naar een oplossing komt ze de Thomas Gordon-methode tegen, een communicatiemethode waarin de persoonlijke en positieve band tussen ouder en kind centraal staat. Nu helpt ze ook andere ouders, onder andere met de cursus ‘Effectief communiceren met kinderen’, die in september weer van start gaat.

Slaan met de deuren, boos naar boven rennen of broertjes en zusjes pijn doen, als ouder zijn het vast herkenbare taferelen. Het gesprek dan aangaan terwijl je kind emotioneel is, of als je dat zelf bent, is niet makkelijk. Sigrid kwam het ook zelf tegen als moeder en vond in de Gordon-methode een vernieuwende blik op opvoeden. Kort legt ze uit waar de Gordon-methode voor staat: “De nadruk ligt op een positieve relatie tussen mensen. Dat kan de relatie zijn tussen een ouder en een kind, maar ook tussen collega’s, vrienden of geliefden. Het is een manier van omgaan met elkaar, waarbij jouw eigen behoeftes en de behoeftes van de ander centraal staan.”

Sigrid geeft in haar training ‘Effectief communiceren met kinderen’ praktische tips vanuit de Thomas Gordon-methode om het gesprek aan te gaan met je kind. Daarbij staan drie waarden centraal. Sigrid legt uit welke: “Ten eerste benadruk ik altijd dat jij als ouder belangrijk bent en dat het goed is om je grenzen, zonder veroordeling, te bewaken. Ten tweede zeg ik altijd: de ander en zijn behoeften zijn ook belangrijk. Tenslotte is ook jullie relatie belangrijk. Vanuit die drie waardes gaan we aan de slag.” 


Sigrid geeft in haar training ‘Effectief communiceren met kinderen’ praktische tips vanuit de Thomas Gordon-methode om het gesprek aan te gaan met je kind.

Hoe dat eruit ziet in de praktijk? Sigrid geeft een herkenbaar voorbeeld: “Je kind komt thuis en loopt gelijk stampend naar boven. Wat doe je dan? Sommige ouders roepen dan naar boven dat hij of zij niet zo moet stampen en voor je het weet maak je over en weer ruzie. Dat wil je als ouder liever voorkomen. Is het niet beter om naar boven te gaan om een gesprek aan te knopen? Voorzichtig benoemen wat je merkte, bijvoorbeeld door te zeggen dat je hoorde dat hij hard de trap op liep en dat je je afvraagt wat er aan de hand is. Door te beginnen met een ‘ik-boodschap’ leg je geen oordeel bij je kind neer.” 

De ‘ik-boodschap’ is een belangrijk onderdeel van de training: “We zijn snel geneigd om een jij-boodschap te geven; wat ben jij toch slordig, jij luistert ook nooit, wat doe jij stom. Dat doen we ook in positieve zin hoor, bijvoorbeeld; jij bent altijd zo attent of sociaal. Je hebt het niet altijd door, maar die woorden kunnen een groot effect hebben op hoe jouw kind zichzelf ziet.” Sigrid vertelt hoe je die manier van praten kan ombuigen: “Stel je kind hangt zijn jas nooit op de kapstok, maar gooit hem over de stoel. In plaats dat je zegt ‘jij hangt ook nooit je jas op’, kun je beter zeggen: ‘ik zou het fijn vinden als je je natte jas ophangt, want ik ben bang dat er anders vlekken komen op de stoel.”

De training ‘Effectief communiceren met kinderen’ begint in september, maar Sigrid organiseert ook regelmatig een informatiebijeenkomst waarin je tegen een kleine vergoeding alvast kennis kan maken met de methode. Tijdens de training, acht keer een avond of vier keer een zaterdag, verdiep je je samen met Sigrid en andere ouders in de materie en leer je effectief communiceren met je kind. Je gaat aan de slag met de theorie maar haalt ook praktische voorbeelden aan: “Er is een open sfeer en ouders delen hun eigen worstelingen en ervaringen met hun kind. Vanuit de Gordon-methode kijken we dan samen hoe je dat de volgende keer misschien anders kan aanpakken.”

Meer informatie over de training ‘Effectief communiceren met kinderen’ en andere cursussen die Sigrid aanbiedt (o.a. Rots en Water trainingen) vind je op de website van Effect 4 All: www.effectiefweerbaar.nl.

Afbeelding