Afbeelding

Paard en Erfgoed gaat door

Evenement

FREDERIKSOORD - Vorig jaar ging Paard en Erfgoed niet door wegens de COVID-19 maatregelen, maar dit jaar is het leukste plattelandsevenement van Nederland terug. Op 4 en 5 september kan jong en oud weer genieten van oude ambachten, spectaculaire honden-, paarden- en roofvogelshows en de grote plattelandsmarkt bij Paard & Erfgoed. Zien we je daar?

De organisatie van Paard & Erfgoed is heel blij dat het geliefde evenement dit jaar weer kan doorgaan. Ze zijn inmiddels druk bezig om alles goed te organiseren en er een gezellig weekend van te maken. Vorig jaar was het even slikken voor de vrijwilligers toen het evenement op de valreep door nieuwe maatregelen niet door kon gaan, maar ze kijken liever vooruit en zijn vol motivatie begonnen aan de voorbereiding. 

Sinds 2006 uitgegroeid tot geliefd evenement.

In 2006 komt een groep lokale ondernemers samen met een zorgaanbieder en bedenken zij een speciaal evenement waar bezoekers een leuke dag zouden beleven, de lokale en regionale geschiedenis ook centraal staat, maar waarbij ook hun cliënten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, betrokken kunnen worden. Het resultaat is een uniek plattelandsevenement dat een gemoedelijke sfeer en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid hoog in haar vaandel heeft: Paard & Erfgoed. Een Paard & Erfgoed zonder vrijwilligers, dan kan de organisatie zich daarom niet voorstellen. Editie 2020 wordt werd afgeblazen, maar dit jaar gaat alles gelukkig weer door dankzij vrijwilligers vanuit verschillende zorgaanbieders uit het Noorden! 

In de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in de regio en ver daarbuiten. Tijdens het evenement kunnen bezoekers van alles ontdekken. Aanschouw bijvoorbeeld één van de shows waarbij dieren en hun begeleiders centraal staan. De kinderen kunnen een ponyritje maken of spelen met ouderwets speelgoed. Paard & Erfgoed is een evenement voor jong en oud en een leuk uitje om het zomerseizoen af te sluiten. Oma, opa, vader, moeder en kids zijn allemaal welkom. Het hele terrein is daarnaast toegankelijk voor minder-mobiele mensen. 


Dierenshows

Dierenliefhebbers komen niets te kort bij Paard & Erfgoed. Een heel scala aan dieren en hun begeleiders laten hun kunsten graag zien in één van de twee showbakken. Zo zullen er paardenshows zijn waar je kan zien hoe er gevochten werd in de middeleeuwen, zijn er mensen aan het horseboarden (skateboarden achter een paard) en laten anderen diverse paardensporten zien als dressuur en springen. Dit jaar zie je voor het eerst ook kuddebeschermingshonden aan het werk. Deze honden worden speciaal getraind om schaapskuddes te beschermen tegen de wolf. De roofvogelshow belooft ook dit jaar weer spectaculair te worden. 

Plattelandsmarkt

Elk jaar is er op Paard & Erfgoed ook een grote plattelandsmarkt waar van alles te bekijken en te kopen is. Probeer bijvoorbeeld de vele streekproducten die op de markt verkrijgbaar zijn. Er zijn ook veel brocante artikelen te vinden en op de markt zul je ook alles voor het buitenleven vinden. Geliefde (huis)dieren zullen zich ook helemaal verwend voelen als je iets voor hen meeneemt van de markt. Hiervoor zijn diverse stands met (natuurlijke) dierenvoeding, speeltjes en accessoires. 

UNESCO Werelderfgoed en sociale betrokkenheid

Eén van de doelen van Paard & Erfgoed is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de geschiedenis van de regio en het platteland. De omgeving van Frederiksoord is sinds kort benoemd als UNESCO Werelderfgoed. De Koloniën van Weldadigheid, ook wel bekend als de pauperkoloniën, was het eerste project ter wereld dat landbouwgronden beschikbaar stelde als armoedebestrijding. In Nederland zijn nog twee gebieden benoemd tot UNESCO Werelderfgoed, namelijk de Neder-Germaanse limes (de oude grens van het Romeinse rijk) en de Hollandse Waterlinie. 

De Koloniën van Weldadigheid is bijzonder omdat het als doel had om elke Nederlander gelijke kansen te bieden. Deze overtuiging stroomt nog steeds door het bloed van de lokale ondernemers. Het evenement Paard & Erfgoed is daarom sociaal betrokken en werkt samen met meerdere zorginstellingen. Hun cliënten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, helpen als vrijwilligers mee op het terrein en kijken al een jaar uit naar het evenement. Ze zijn het kloppende hart van Paard & Erfgoed.

Een paar weken voor de opening zijn de vrijwilligers al druk in de weer met het maken van versieringen en wegwijsbordjes. Door flyers te verspreiden en reclameborden neer te zetten in de buurt zorgen ze er elk jaar weer voor dat het evenement een groot succes wordt. Tijdens Paard & Erfgoed staan diverse vrijwilligers ook nog klaar om bezoekers een handje te helpen. Ze bemannen onder andere de horeca-stands en vertellen je graag wat je absoluut niet mag missen.


Foto: Jan Beima

Corona

Paard & Erfgoed is een doorstroom-evenement en mag daarom, mits iedereen zich aan de basisregels houdt, doorgaan! Dat heeft de organisatie afgesproken met gemeente, provincie en veiligheidsregio. Ze doen er alles aan om het evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Dankzij de keuze om het evenement dit jaar twee dagen te organiseren kunnen ze de bezoekersaantallen spreiden. Daarnaast is het terrein dit jaar groter en zijn de paden breder. Verder zijn de ingang en uitgang van elkaar gescheiden, zodat er een vaste looproute is en worden de toiletten non stop schoongemaakt. De organisatie vraagt je tickets alvast online te kopen, dat kan op www.paardenerfgoed.nl, en op het evenement vooral met pin te betalen.

Komt u ook?

Kortom, Paard & Erfgoed is een prachtig en uniek evenement dat de levende geschiedenis van de regio vertelt én daarnaast ook een steentje bijdraagt aan de maatschappij. Geschikt voor jong en oud, valide en mindervalide, gezinnen of vrienden, eigenlijk voor iedereen. De organisators willen jou alvast van harte welkom heten op 4 en 5 september. 

Meer informatie over Paard & Erfgoed kun je vinden op: www.paardenerfgoed.nl. Volg hen ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van het evenement.