Ietsje Hofstra-de Jager bij haar Karmelklooster.
Ietsje Hofstra-de Jager bij haar Karmelklooster. Foto: Johan Vogelzang

Afscheid in stijl voor het Karmelklooster

Samenleving

DRACHTEN – Met de tentoonstelling Huidhonger, concerten op zondagmiddag en een fraaie bloemenpracht kan het sfeervolle Karmelklooster tot 31 juli in stijl afscheid nemen van het publiek. Gelukkig zijn de coronamaatregelen net op tijd versoepeld.

Ietsje Hofstra-de Jager neemt uiteraard met weemoed afscheid van het voormalige Karmelietessenklooster uit 1935 dat zij met haar man Jan in 1993 kocht. Tegelijkertijd is ze blij dat het een mooie nieuwe bestemming krijgt, passend bij de sfeer van de zusters.

Belangstelling van kopers was er volop. Ietsje heeft de aanbiedingen laten bezinken en koos uiteindelijk voor de projectontwikkelaar die er een zorgcentrum voor dementerende mensen van wil maken. De projectontwikkelaar verhuurt het klooster aan een zorginstelling. Er zal goed voor de bewoners worden gezorgd, ze kunnen binnen de kloostermuren vrij rondlopen in de mooie binnentuin en dito grote achtertuin.

Het Karmelklooster wordt in Drachten gesticht in 1935 door de ongeschoeide Karmelietessen, ook wel genoemd de ‘orde zonder schoenen’. Tot 31 juli dit jaar is het Karmelklooster nog vier dagen per week geopend, daarna gaat het dicht voor publiek. “Dat de publieke functie er vanaf gaat, is de enige concessie die ik heb gedaan”, zegt Ietsje. Dus iedereen die nog eens het voormalige klooster van binnen wil zien, kan er op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag naar toe. Na aanmelding via de website van het klooster.

De tentoonstelling Huidhonger is tot die tijd te bezichtigen en er zijn nog verschillende zomerconcerten op de zondagmiddagen in de fraaie tuin. Bovendien wordt het klooster in de laatste week versierd met bloemen. Ietsje neemt op een mooie manier afscheid van het klooster waar zij en haar in 2015 overleden man Jan sinds 1993 de scepter zwaaiden. Zij kochten het van de zusters en hebben er in de sfeer van het klooster een mooi congrescentrum, trouwlocatie, rouwlocatie, hotel, expositieruimte en concertlocatie van gemaakt. Met hulp van vele vrijwilligers, zo’n vijftig tot zestig. Zo’n 10 tot 15 onderhielden de tuinen en andere vrijwilligers ondersteunden de tentoonstellingen en andere activiteiten.

Ietsje is al druk bezig met het verkopen – en weggeven – van de inventaris in het grote pand met vier zolders. De enorme boekenverzameling van haar man dient nog een passende nieuwe plek te krijgen. “Uitgever Steven Sterk was verrast door deze bijzondere verzameling met een ontzettend grote variatie aan onderwerpen.”

In de voormalige cellen van de Karmelietessen-zusters vind je inventaris met daarop prijsjes geplakt, waar geen prijs op zit mag je gratis meenemen. Ook in andere ruimtes, van de voormalige kapel tot vergaderruimtes en ontvangstruimtes, vind je interessante spullen.

Het voert te ver om alles op te noemen, Ietsje heeft bijvoorbeeld onder andere de katholieke kerk van Drachten blij gemaakt met een zevenarmige Menorah-kandelaar, het evenbeeld stond al in die kerk en zo heeft ze nog meer mooie voorbeelden van passende nieuwe bestemmingen.

Op 15 augustus zal de nieuwe eigenaar de scepter zwaaien en dient Ietsje alles afgehandeld te hebben. Het is hard werken, toch doet ze het rustig op haar eigen manier. Naar het gedicht ‘Geduld’, van de dichter Rainer Maria Rilke. Ook haar eigen toekomst bekijkt ze met geduld. “Het is mooi om te merken dat alles uiteindelijk wel op zijn plek valt. Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet, maar ik blijf zeker op één of andere manier bij de maatschappij betrokken.”